ΚΟΣΜΟΣ

Ισλαμιστής κρατά ομήρους σε καφετέρια στο Σίδνεϊ

Ισλαμιστής κρατά ομήρους σε καφετέρια στο Σίδνεϊ

Συναγερμός στο Σίδνεϊ όπου το παγκοσμίου φήμης κτίριο της Όπερας του Σίδνεϊ εκκενώθηκε καθώς εντοπίστηκε ένα ύποπτο πακέτο, όπως μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια. Αμέσως μετά ένοπλος εισήλθε σε καφετέρια στο κέντρο της πόλης και κρατά άγνωστο αριθμό ομήρων - Πέντε άνθρωποι εθεάθησαν να βγαίνουν τρέχοντας από το καφέ Lindt, αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Τη στιγμή που πέντε συνολικά όμηροι εθεάθησαν να βγαίνουν τρέχοντας από το καφέ στο Σίδνεϊ, η αυστραλιανή αστυνομία ανακοίνωσε πως διαπραγματευτές ήρθαν σε επαφή με τον ένοπλο ο οποίος κρατεί τους ομήρους, αλλά αρνήθηκε να κάνει εικασίες για τα πιθανά κίνητρά του.

Όπως μετέδωσε το BBC ο ένοπλος απηύθυνε αριθμό αιτημάτων προς τις αρχές, ενώ όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 10 ο δράστης ζήτησε μια σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και υποστήριξε ότι τέσσερις βόμβες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης.

Το Κανάλι 10 εξήγησε πως μίλησε «απ' ευθείας» με δύο από τα πρόσωπα που κρατούνται στο εσωτερικό του καφέ, το οποίο βρίσκεται στη Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ.

«Επιβεβαιώνουν δύο απαιτήσεις του δράστη» ανέφερε το δίκτυο στο λογαριασμό του στο Twitter. «Θέλει να του φέρουν στο καφέ τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Η δεύτερη απαίτησή του είναι να μιλήσει στον πρωθυπουργό».

Τα δύο πρόσωπα, δύο γυναίκες, «λένε πως υπάρχουν τέσσερις βόμβες, δύο στο Lindt Cafe και δύο άλλες αλλού στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ», πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Εκατοντάδες ένοπλοι αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει το Lindt Chocolat Cafe, όπου όμηροι κρατούν σ' ένα παράθυρο μια μαύρη σημαία με εν μέρει ορατή μια αραβική επιγραφή. Φαίνεται πως πρόκειται για τη σαχάντα, τη μουσουλμανική ομολογία της πίστης: «Δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του».

Πέντε πρόσωπα έχουν καταφέρει να βγουν από το κατάστημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν διέφυγαν ή αν απελευθερώθηκαν, ενώ άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των ομήρων. Το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 7 μετέδωσε ότι οι πέντε όμηροι κατάφεραν να αποδράσουν και ότι ο ένοπλος φαινόταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος και φώναζε στους υπόλοιπους ομήρους.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Άμποτ, είπε: «Είναι ένα πολύ ανησυχητικό περιστατικό», τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σοκαριστικό το γεγονός ότι ένας ένοπλος άνδρας κρατά ομήρους αθώους ανθρώπους, επικαλούμενος πολιτικά κίνητρα.

«Θα είμαστε υπομονετικοί. Θέλουμε το επεισόδιο αυτό να λήξει αναίμακτα», δήλωσε νωρίτερα η υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης μπορεί να κρατήσει αρκετές ώρες.

Το κέντρο του Σίδνεϊ έχει παραλύσει, πολλά δημόσια κτίρια όπως η Όπερα και η Βιβλιοθήκη έχουν εκκενωθεί και γύρω από το καφέ όπου κρατούνται οι όμηροι βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα και οχήματα πρώτων βοηθειών και πολυάριθμοι ένοπλοι αστυνομικοί.

Επιπλέον μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Σίδνεϊ αλλά και σε όλες τις αυστραλιανές πόλεις.

Δύο γυναίκες που διέφυγαν φορούσαν και οι δύο ποδιές, οι οποίες δείχνουν πως είναι μέλη του προσωπικού του καφέ Lindt.

ap sydney 30 kb 141215 4x3t 384

Τηλεοπτικές εικόνες είχαν δείξει νωρίτερα τρεις από τους ομήρους να βγαίνουν τρέχοντας από το κτίριο.

5968484-16x9-700x394

Η αναπληρώτρια επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν αρνήθηκε να πει πόσοι όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται μέσα στο Lindt Chocolate Cafe, αλλά δήλωσε πως "δεν φθάνουν τους 30".

Νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της Lindt Australia Στιβ Λόαν είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Business πως στο καφέ εργάζονταν γύρω στους 10 ανθρώπους και υπήρχαν "πιθανόν 30 πελάτες", αν και είχε διευκρινίσει πως πρόκειται για μια εκτίμηση.

Η Μπερν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως ο ένοπλος έχει βλάψει κάποιον από τους υπόλοιπους ομήρους.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, από ένα παράθυρο της καφετέριας ορατή ήταν μια μαύρη σημαία με ένα λευκό αραβικό κείμενο, ένδειξη ότι επρόκειται για φανατικό ισλαμιστή.

Έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ ανέφερε ότι συγκάλεσε την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας για να ενημερωθεί σχετικά με τις έκτακτης ανάγκης εξελίξεις και την ομηρία σε ένα καφέ του Σίδνεϊ νωρίτερα τη Δευτέρα (15/12/2014).

«Αυτό προφανώς είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό, αλλά όλοι οι Αυστραλοί θα πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις της επιβολής του νόμου και των σωμάτων ασφαλείας μας είναι καλά εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι και θα ανταποκριθούν με ένα ολοκληρωμένο και επαγγελματικό τρόπο», ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού της Αυστραλίας.

Η αυστραλιανή αστυνομία επιβεβαίωσε την ομηρία

Η αστυνομία της Αυστραλίας επιβεβαίωσε τη Δευτέρα (15/12) ότι είναι σε εξέλιξη ένα «θερμό επεισόδιο» σε καφέ του Σίδνεϊ όπου τα νωρίς τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένοπλοι κρατούν ομήρους.

«Οι ειδικές δυνάμεις προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με αυτούς» ανέφερε σε ανακοίνωσή της στην επίσημη σελίδα της στο Facebook, η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η αστυνομία είπε επίσης ότι τα κοντινά γραφεία α εκκενώθηκαν για προληπτικούς ενώ από τους πολίτες στην περιοχή γύρω από τον Martin Place, όπου βρίσκεται το καφενείο, ζητήθηκε να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και μακριά από τα ανοιχτά παράθυρα.

Sydney

40 οι όμηροι σύμφωνα με πληροφορίες

Ένα διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Lindt Australia υπό την ευθύνη της οποίας λειτουργεί το καφέ όπου κατά πάσα πιθανότατα ισλαμιστές κρατούν ομήρους ανέφερε ότι στο κατάστημα εργάζονται περίπου 10 άνθρωποι και ότι πιθανότατα μέσα σε αυτό βρίσκονται άλλοι 30 πελάτες.

Εκκενώθηκε το προξενείο των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκκένωσαν το κτίριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια όπου κρατούνται οι όμηροι όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Η εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής είπε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.

Το προξενείο έχει επίσης εκδώσει προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκονται στο Σίδνεϊ, προτρέποντας τους να «διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της προσωπικής τους ασφάλειας».

Άμποτ: «Δεν γνωρίζουμε αν η ομηρία έχει πολιτικά κίνητρα»

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ δήλωσε ότι δεν είναι απολύτως σαφές αν η ομηρία που είναι σε εξέλιξη σε ένα καφέ του Σίδνεϊ έχει πολιτικά κίνητρα.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν έχει πολιτικά κίνητρα, παρότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι έτσι» είπε ο Άμποτ στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

«Αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό περιστατικό. Μπορώ να καταλάβω τις ανησυχίες και τις αγωνίες του λαού της Αυστραλίας» συμπλήρωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός χωρίς όμως να δώσει καμία πληροφορία σχετικά με τις ενέργειες για να λήξει η υπόθεση της ομηρίας.

Σχετικές ειδήσεις