ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: Εξαιρέσεις επενδύσεων από το Σύμφωνο Σταθερότητας

Ρέντσι: Εξαιρέσεις επενδύσεων από το Σύμφωνο Σταθερότητας

Να εξαιρεθούν από το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και από τους υπολογισμούς για το δημόσιο έλλειμμα, επενδύσεις που αφορούν για παράδειγμα την κατασκευή ενός σχολείου, ζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.

«Πρέπει να βγάλουμε τις επενδύσεις αυτού του τύπου από το Σύμφωνο Σταθερότητας», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε ομιλία που απηύθυνε στην ιταλική Γερουσία, στο πλαίσιο της οποίας παρουσίασε τα θέματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Οι εθνικές συνεισφορές σε επενδύσεις που πραγματοποιούνται εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου εξαιρούνται πλέον από το Σύμφωνο Σταθερότητας και κυρίως από τον υπολογισμό του δημόσιου ελλείμματος, το όριο του οποίου έχει ορισθεί στο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, υπενθύμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν είναι αρκετό για μας», υπογράμμισε, ταυτόχρονα.

«Το πιο λογικό θα ήταν να επιτραπεί στα κράτη μέλη να βγάλουν από το Σύμφωνο τις δικές τους επενδύσεις, υπό την επιφύλαξη μιας επαλήθευσης εκ μέρους των ευρωπαϊκών αρχών», εξήγησε.
Ο Ρέντσι αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κατασκευή σχολείων, την ανάπτυξη του ψηφιακού τομέα ή τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα προάστια, ως παραδείγματα επενδύσεων που πρέπει να εξαιρεθούν από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Η Ευρώπη άρχισε να αλλάζει προσέγγιση», αλλά μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι «να καταφέρει την Κομισιόν να κάνει και πάλι πολιτική ώστε να μην αφεθεί η ΕΕ στους τεχνοκράτες», πρόσθεσε.
«Ή θα αλλάξουμε πορεία στην Ευρώπη ή θα τη χάσουμε», τόνισε.

Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ

(Πηγές: ΑΠΕ, La Stampa)

Σχετικές ειδήσεις