ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι αφγανοί Ταλιμπάν καταδικάζουν τη σφαγή

Αφγανιστάν: Οι αφγανοί Ταλιμπάν καταδικάζουν τη σφαγή

Οι αφγανοί Ταλιμπάν καταδίκασαν σήμερα (17/12/2014) την αιματηρή επίθεση των συντρόφων τους πακιστανών Ταλιμπάν στην οποία 141 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους 132 μαθητές χθες σε σχολείο της Πεσαβάρ, τονίζοντας ότι "ο εκ προμελέτης φόνος αθώων αντιβαίνει στις αρχές του Ισλάμ".

Την ευθύνη για την επίθεση εναντίον σχολείου στο οποίο φοιτούν παιδιά στρατιωτικών στην Πεσαβάρ, πόλη του βορειοδυτικού Πακιστάν, κοντά στο Αφγανιστάν, ανέλαβαν οι πακιστανοί Ταλιμπάν του TTP, που πολεμούν από το 2007 την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει τον πόλεμο των ΗΠΑ "κατά της τρομοκρατίας" και ότι "εξετευλίζει το Ισλάμ".

Η επίθεση αυτή, η πλέον πολύνεκρη στην ιστορία της χώρας, προκάλεσε κύμα σφοδρής καταδίκης στο Πακιστάν, στο εξωτερικό και στους αφγανούς Ταλιμπάν, παρότι και οι ίδιοι ευθύνονται για πολλές αιματηρές επιθέσεις εναντίον αμάχων στη χώρα τους, όπως αυτήν της περασμένης εβδομάδας εναντίον του γαλλικού πολιτιστικού κέντρου στην Καμπούλ.

"Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (επίσημη ονομασία των αφγανών Ταλιμπάν) εκφράζει τα συλλυπητήριά του, μετά το περιστατικό αυτό και θρηνεί μαζί με τις οικογένειες των παιδιών που σκοτώθηκαν. Ο προμελετημένος φόνος αθώων, γυναικών και παιδιών, αντιβαίνει στις αρχές του Ισλάμ", δήλωσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των αφγανών Ταλιμπάν, συμμάχων περιστασιακά των πακιστανών Ταλιμπάν κατά μήκος των συνόρων, που όμως περιορίζουν τις επιθέσεις τους στο Αφγανιστάν.

Οι αφγανοί αντάρτες δηλώνουν επίσης ότι "πάντα καταδίκαζαν τους φόνους παιδιών και αθώων πολιτών", συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στην οποία 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Νοέμβριο, σε αγώνα βόλεϊ στη νοτιο-ανατολική επαρχία Πακτίκα, στα σύνορα με το Πακιστάν.

Ο νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι που είχε επισκεφθεί το Ισλαμαμπάντ τον περασμένο μήνα με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων με το Πακιστάν και με ελπίδα τη σταθεροποίηση στην περιοχή, μετά την αποχώρηση στο τέλος Δεκεμβρίου του μεγαλύτερου μέρους των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, καταδίκασε έντονα χθες την επίθεση στην Πεσαβάρ.

Ο Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Αφγανιστάν από τα τέλη του 2001 έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατηγορούσε επί μακρόν το Πακιστάν, συγκεκριμένα τις ισχυρές μυστικές υπηρεσίες του, για υποστήριξη των αφγανών Ταλιμπάν που προσπαθούν να ανακτήσουν την εξουσία στην Καμπούλ.

Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες, πακιστανοί και αφγανοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να κατευνάσουν το κλίμα, λέγοντας ότι πολεμούν από κοινού την "τρομοκρατία" που ελλοχεύει στην περιοχή, κάνοντας λόγο για μια "νέα αρχή" στις διμερείς τους σχέσεις.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις