ΚΟΣΜΟΣ

Τι προβλέπεται στη συμφωνία ΗΠΑ-Κούβας

Τι προβλέπεται στη συμφωνία ΗΠΑ-Κούβας

Για να φτάσουν στο σημείο να συμφωνήσουν για αλλαγή σελίδας και νέα εποχή στις διμερείς σχέσης ΗΠΑ-Κούβας, οι Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο χρειάστηκε να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Τι προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Κούβα

- Διπλωματικό «άνοιγμα»: Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών που είναι ανύπαρκτες από το 1961 μέχρι και σήμερα. Ο ταξιδιωτικός περιορισμός θα παραμείνει σε ισχύ, όπως και το εμπάργκο, σε αμφότερες τις περιπτώσεις, όμως, θα υπάρξουν εξαγγελίες για «διευκολύνσεις».

- Επανίδρυση αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα: Όπως έχει γίνει γνωστό, θα επαναλειτουργήσει η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα μέσα στους επόμενους μήνες, έπειτα από περισσότερα από 50 χρόνια.

- Απελευθέρωση κρατουμένων: Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην απελευθέρωση τριών Κουβανων κρατουμένων (Χεράρδο Ερνάντες, Αντόνιο Γκερέρο, Λουίς Μεδίνα) που είχαν συλληφθεί το 1998 για κατασκοπεία και κρατούνταν μέχρι σήμερα.

- Χρήση τραπεζικών καρτών στην Κούβα: Οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν εφεξής να χρησιμοποιούν κανονικά τις πιστωτικές και χρεωστικές τους κάρτες ενόσω βρίσκονται σε κουβανικό έδαφος.

- Αποστολή χρημάτων χωρίς περιορισμό: Οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν πλέον να αποστείλουν πάνω από 2000 δολάρια τον χρόνο σε συγγενείς τους που ζουν στην Κούβα

- Εισαγωγή πούρων και αλκοόλ: Οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν πλέον να εισάγουν αγαθά από την Κούβα αξίας μεγαλύτερης των 400 δολαρίων. Τα 100 εξ αυτών θα μπορούν να δαπανηθούν για πούρα και αλκοόλ.

Οι ΗΠΑ, τέλος, ανακοίνωσαν την απόφαση για άμβλυνση των κυρώσεων που επέβαλαν στην Αβάνα.

Πρόσωπα και επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πλέον το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγούνται άδειες ώστε να έχουν επιχειρηματικές δοσοληψίες με Κουβανούς οι οποίοι κατοικούν εκτός Κούβας, αλλά και να επιτρέπεται σε πρόσωπα και επιχειρήσεις να παρακολουθούν εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη νήσο εκτός της επικράτειάς της.

Ακόμη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα άρει τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών υπηκόων της Κούβας οι οποίοι δεν κατοικούν πλέον στο νησί.

Τι προσφέρει η Κούβα στις ΗΠΑ

- Απελευθέρωση του Άλαν Γκρος: Ο Αμερικανός εργολάβος, ο οποίος κρατείτο επί πέντε χρόνια στην Αβάνα, απελευθερώθηκε την Τετάρτη και βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ. Η κράτησή του αποτελούσε αγκάθι για την κυβέρνηση Ομπάμα.

- Απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων: Η Κούβα συμφώνησε να απελευθερώσει 53 πολιτικούς κρατούμενους από μια λίστα που θα της δοθεί από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το CNN, η Κούβα προτίθεται να αφήσει ελεύθερο έναν ακόμη Αμερικανό, μέλος μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση επί περίπου 20 χρόνια. Δεν ξεκαθαρίζεται αν ο συγκεκριμένος βρίσκεται στη λίστα των 53.

Αρτιότερη πρόσβαση στο ίντερνετ: Τα τελευταία χρόνια, οι Κουβανοί έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε πολύ χαμηλές όμως ταχύτητες και με δυνατότητα επίσκεψης συγκεκριμένων ιστοσελίδων. Πλέον κι έπειτα από πιέσεις από πλευράς ΗΠΑ, αίρονται κάποιοι από τους περιορισμούς καθώς η Αμερική θεωρεί την πρόσβαση στο διαδίκτυο ως μέσο προσέγγισης της δημοκρατίας.

Πρόσβαση των Ηνωμένων Εθνών: Η Αβάνα θα επιτρέψει την άφιξη στη χώρα μελών των Ηνωμένων Εθνών καθώς επίσης και του Ερυθρού Σταυρού.

Σχετικές ειδήσεις