ΚΟΣΜΟΣ

«Θρίαμβος του Φιντέλ η αναγνώριση της Κούβας απ’τις ΗΠΑ»

«Θρίαμβος του Φιντέλ η αναγνώριση της Κούβας απ’τις ΗΠΑ»

Σε μία συνέντευξη του Φιντέλ Κάστρο στην Μπάρμπαρα Γουόλτερς, το 1977, ο Κουβανός τότε ηγέτης είχε δεσμευτεί πως θα ξύριζε το μούσι του, αν ποτέ οι ΗΠΑ ήραν τις κυρώσεις εναντίον της χώρας του. Απομένει να δούμε αν ο ακριβοθώρητος, πια, Φιντέλ θυμάται καν τη δημόσια αυτή υπόσχεση κι αν θα την κάνει πράξη.

Mέχρι να αποδειχτεί, πάντως, πολλοί συγκρίνουν την ιστορική εξέλιξη των τελευταίων ημερών ακόμη και με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Ο Φιντέλ Κάστρο δεν έχει εμφανιστεί, ούτε σχολιάσει τα γεγονότα, ωστόσο πολλοί θεωρούν πως η προσέγγιση με την υπερδύναμη δεν έγινε δίχως την έγκριση του 88χρονου Φιντέλ, το όνομα του οποίου θεωρείται συνώνυμο της κομμουνιστικής επανάστασης.

Γι’αυτό και για πολλούς, η αναγνώριση της Κούβας από τον Ομπάμα, με έναν Κάστρο στην ηγεσία, δεν μπορεί παρά να θεωρείται θρίαμβος του Φιντέλ – μία συμβολική κίνηση που ο ίδιος ζητά από το 1959.

Σημειολογικά δε, πιστεύεται πως δεν ήταν τυχαία η στρατιωτική περιβολή (την οποία συνήθιζε ο Φιντέλ και όχι ο Ραούλ) με την οποία ο Ραούλ υποδέχτηκε τους συμπατριώτες του που είχαν καταδικαστεί στις ΗΠΑ για κατασκοπεία.

Που σημαίνει πως, παρότι τα δύο αδέρφια ακολουθούσαν διαφορετική γραμμή πλεύσης στη διακυβέρνηση της χώρας («ο Ραούλ είναι ένας πραγματιστής, όχι ένας άμυαλος ιδεαλιστής», λέει ο Μπράιαν Λέιτελ, ένας πρώην αναλυτής της CIA που έχει γράψει βιβλία για τους Κάστρο. «Ο Φιντέλ ήταν πάντα η βαριά άγκυρα στην αλλαγή και τη μεταρρύθμιση»), στα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία.

Σχετικές ειδήσεις