Μπανγκλαντές: Ποινή θανάτου σε πρώην υφυπουργό

Newsroom Newsroom

Μπανγκλαντές: Ποινή θανάτου σε πρώην υφυπουργό

Ένας πρώην υφυπουργός της στρατιωτικής κυβέρνησης του Μπανγκλαντές, ο 73χρονος, Σάγεντ Μοχάμαντ Καϊσάρ κρίθηκε ένοχος για ακρότητες κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία της χώρας από το Πακιστάν, πριν από τέσσερις δεκαετίες και πλέον και καταδικάστηκε σε θάνατο.

 

«Οι πληγές του βιασμού είναι μεγαλύτερες από τις πληγές που προκαλούν οι σφαίρες», είπε ο εισαγγελέας μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Ο πρώην υφυπουργός, που δεν έκανε κανένα σχόλιο, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες ενώ ο δικηγόρος του τόνισε ότι θα ασκήσει έφεση, κρίνοντας ότι η απόφαση δεν είναι «σωστή».

Το σημερινό ανεξάρτητο Μπανγκλαντές έγινε μέρος του Πακιστάν, στο τέλος της βρετανικής κυριαρχίας το 1947, αλλά αποσχίστηκε μετά την ένοπλη σύρραξη μεταξύ των εθνικιστών του τότε Ανατολικού Πακιστάν, τους οποίους υποστήριξε η Ινδία, και των πακιστανικών δυνάμεων. Περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ χιλιάδες γυναίκες βιάστηκαν.

Συνολικά έως τώρα το δικαστήριο που ξεκίνησε την εκδίκαση των υποθέσεων το 2010 έχοντας την υποστήριξη της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα έχει καταδικάσει 15 κατηγορούμενους εκ των οποίων τους 13 σε θάνατο. Ένας εξ αυτών έχει ήδη εκτελεστεί.

Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αναφέρει ότι το δικαστήριο δεν λειτουργεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα κάτι που αρνείται η κυβέρνηση, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοί της, όπως η Μπέγκουμ Χαλέντα Ζία και το Τζαμαάτ-ι-Ισλάμι, την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη εναντίον τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved