ΚΟΣΜΟΣ

Γιατρός και μαία έκλεβαν βρέφη από παράνομο μαιευτήριο

Γιατρός και μαία έκλεβαν βρέφη από παράνομο μαιευτήριο

Ένα γιατρό και μια μαία, για το ρόλο τους στην αρπαγή νεογνών από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983), καταδίκασε η δικαιοσύνη της Αργεντινής.

Το δικαστήριο καταδίκασε το γιατρό και απόστρατο στρατιωτικό Νορμπέρτο Ατίλιο Μπιάνκο, 69 ετών, σε φυλάκιση 13 ετών και τη μαία Γιολάντα Αρότσε, 85 ετών, σε φυλάκιση επτά ετών.

Αντίθετα, ο γιατρός Ραούλ Εουτζένιο Μαρτίν, 75 ετών, αθωώθηκε, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διατάξει την άμεση απελευθέρωσή του, εκτιμώντας ότι δεν έχει επαρκή στοιχεία σε βάρος του.

Και οι τρεις δικάστηκαν για το ρόλο τους στο παράνομο μαιευτήριο του κέντρου κράτησης Campo de Mayo, στο Μπουένος Άιρες, όπου οι έγκυες που είχαν απαχθεί γεννούσαν τα παιδιά τους έχοντας τα χέρια και τα μάτια δεμένα.
Ακολούθως τα βρέφη δίνονταν για υιοθεσία, με ψεύτικο όνομα, σε οικογένειες στρατιωτικών ή πολιτών που υποστήριζαν τη δικτατορία.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τον πρώην στρατηγό Σαντιάγκο Ομάρ Ριβέρος, 91 ετών, και τον πρώην δικτάτορα Ρεϊνάλντο Μπινιόνε, 86 ετών, σε φυλάκιση 30 και 16 χρόνων αντίστοιχα. Οι δύο άνδρες, ήδη φυλακισμένοι ισόβια για άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καταδικάστηκαν ως υπεύθυνοι του τομέα όπου λειτουργούσε το παράνομο μαιευτήριο.

Η οργάνωση «Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου» που ιδρύθηκε το 1977, πολιτική αγωγή στη δίκη, κατάφερε μάλιστα να ταυτοποιήσει 116 παιδιά αντιφρονούντων που δόθηκαν σε στρατιωτικούς ή προσκείμενους στο καθεστώς, σε σύνολο σχεδόν 500 παιδιών.

Ο αριθμός των αγνοουμένων κατά τη δικτατορία εκτιμάται πάντως από τις οργανώσεις προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε 30.000…

Σχετικές ειδήσεις