ΚΟΣΜΟΣ

Ναπολιτάνο: Θα σου φύγω και θα κλαις

Ναπολιτάνο: Θα σου φύγω και θα κλαις

Τη διάθεσή του να παραιτηθεί σύντομα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο μπελάδων για την ιταλική κυβέρνηση.

Πρόκειται για απλή εκδήλωση προθέσεων αλλά ήταν αρκετή να φέρει αναμπουμπούλα.
Ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δήλωσε ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί σύντομα, φέρνοντας τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι αντιμέτωπο με τη δυσκολότερη πολιτική πρόκληση αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, πριν από 10 μήνες.

Ο Ρέντσι πρέπει τώρα να προτείνει έναν αποδεκτό υποψήφιο μέσω της περίπλοκης διαδικασίας της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά του να προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, όπως έχει υποσχεθεί.

«Σύντομα θα αποσυρθώ, θα παραιτηθώ όπως μου επιτρέπει το Σύνταγμα», δήλωσε ο 89χρονος Ναπολιτάνο κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού τηλεοπτικού διαγγέλματος του προέδρου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ επεσήμανε ότι η ηλικία του τον δυσκολεύει όλο και περισσότερο να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Αν και δεν ξεκαθάρισε πότε ακριβώς θα παραιτηθεί, αναμένεται ότι θα υποβάλλει την παραίτησή του τον Ιανουάριο, αφού η Ιταλία ολοκληρώσει την περίοδο άσκησης της εκ περιτροπής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κ. ΤΖ.

(Πηγές: Ansa, ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις