ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Καμικάζι ανατινάχθηκε μπροστά από εκκλησία

Νιγηρία: Καμικάζι ανατινάχθηκε μπροστά από εκκλησία

Μπροστά από τις πύλες μιας εκκλησίας ευαγγελικών στην πόλη Γκόμπε της βορειοανατολικής Νιγηρίας και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ανατινάχθηκε ένας βομβιστής-καμικάζι με αποτέλεσμα τουλάχιστον οκτώ άτομα να τραυματιστούν και βέβαια να προκληθεί πανικός.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ερυθρού Σταυρού «το πρωί της Πρωτοχρονιάς κι ενώ άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στην εκκλησία για τη λειτουργία του Νέου Έτους, ένας βομβιστής-καμικάζι ο οποίος επέβαινε σε μοτοσικλέτα προσπάθησε να μπει στο χώρο του λαού. Όταν τον σταμάτησαν στις πύλες οι εθελοντές φρουροί της εκκλησίας... ανατινάχθηκε και τραυμάτισε οκτώ ανθρώπους», είπε ο Αμπουμπακάρ Γιακούμπου, ο επικεφαλής του ΕΣ στη Γκόμπε.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανάληψης της ευθύνης για την επίθεση αυτή, η οποία διαπράχθηκε περί τις 09:00 (τοπική ώρα· 10:00 ώρα Ελλάδας).

Μια κάτοικος, η οποία έσπευσε να βοηθήσει μετά την επίθεση, είπε ότι είδε έναν άνδρα να μεταφέρει τρία παιδιά, τα ρούχα των οποίων «ήταν γεμάτα αίματα».

Η σουνιτική, τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία διεξάγει ανταρτοπόλεμο και θέλει να εγκαθιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος, επικεντρώνει μεν τη δράση της στις τρεις πολιτείες της βορειοανατολικής Νιγηρίας (Μπόρνο, Ανταμάουα, Γιόμπε), όπου ελέγχει περίπου 20 πόλεις, αλλά προβαίνει συχνά σε βομβιστικές επιθέσεις και σε άλλες πολιτείες, στοχοθετώντας όλο και περισσότερο άμαχους.

Αυτή ήταν η δεύτερη επίθεση μέσα σε δύο ημέρες στην Γκόμπε, πρωτεύουσα της ομώνυμης πολιτείας, και η τέταρτη μέσα σε δύο μήνες. Ένα στρατόπεδο των ένοπλων δυνάμεων στοχοθετήθηκε από μια βομβίστρια-καμικάζι την παραμονή της πρωτοχρονιάς, αλλά σκοτώθηκε από τους φρουρούς πριν μπει σε αυτό για να πυροδοτήσει τη ζώνη με τα εκρηκτικά που είχε πάνω της.

Την 22η Δεκεμβρίου δύο εκρήξεις στη βόρεια Νιγηρία, η μια εξ αυτών στην Γκόμπε, είχαν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους.

Η εξέγερση των ισλαμιστών και η καταστολή που έχουν εξαπολύσει οι υπηρεσίες ασφαλείας της Νιγηρίας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 13.000 ανθρώπους από το 2009.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα για το ότι δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τη δράση των ισλαμιστών, και είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου, υποσχέθηκε σήμερα να «εξοπλίσει εκ νέου» και να «αναδιοργανώσει» τις ένοπλες δυνάμεις για να «κερδίσουν τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας».

«Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί εναντίον των βάρβαρων τρομοκρατών της Μπόκο Χαράμ. Θα ηττηθούν», ανέφερε ο Τζόναθαν σε μήνυμά του το οποίο μεταδόθηκε από την δημόσια τηλεόραση.

Ο Τζόναθαν έχει κάνει επανειλημμένα υποσχέσεις αυτού του είδους στο παρελθόν, αλλά η βία στη χώρα δεν παύει να κλιμακώνεται επί του πεδίου, όπου οι ισλαμιστές συνεχίζουν τις αιματηρές επιθέσεις και ιδιωτικοί στρατοί υποκαθιστούν πολλές φορές τον στρατό και την αστυνομία, που έχουν λιγοστό εξοπλισμό και η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητείται.

Έξι εβδομάδες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Νιγηρία, ο πρόεδρος Τζόναθαν δεσμεύθηκε εκ νέου ότι θα διεξαχθεί μια διαδικασία «ελεύθερη, δίκαιη και αξιόπιστη».

Όμως συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα γίνουν οι εκλογές, ιδίως στις τρεις πολιτείες του μουσουλμανικού βορρά οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την εξέγερση.

Σχετικές ειδήσεις