ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της ισλαμοφοβίας

Σουηδία: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της ισλαμοφοβίας

Χιλιάδες άνθρωποι στη Σουηδία κατέβηκαν στους δρόμους, στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε πράξεις βίας που ξεκινούν από την ισλαμοφοβία.

Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες άνθρωποι, διαδήλωσαν στη Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ και το Μάλμε ενάντια στο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία, μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν με στόχο τεμένη και καθώς σημειώνεται άνοδος στη δημοτικότητα του ακροδεξιού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες.

Των κινητοποιήσεων είχε μόλις κατά μία μέρα προηγηθεί η απόπειρα πυρπόλησης με βόμβα μολότοφ, ενός τεμένους, στην Ουψάλα.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτές οι επιθέσεις με στόχο τεμένη και άλλες απόπειρες που υποκινούνται από το μίσος κατά των μουσουλμάνων, αποτελούν πρόβλημα για ολόκληρη την κοινωνία, όχι μόνο για τους μουσουλμάνους», δήλωσε εκπρόσωπος της Ισλαμικής Μουσουλμανικής Ένωσης. «Καθένας θα πρέπει να αναρωτηθεί αν είναι αυτή η κοινωνία που επιθυμεί».
Στην οργάνωση των κινητοποιήσεων πήραν μέρος 40 οργανώσεις.

Η αστυνομία από την πλευρά της ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και διαβεβαίωσε ότι διεξάγει εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών των εμπρησμών.

Σύμφωνα με το αντιρατσιστικό περιοδικό Expo, τουλάχιστον 12 επιθέσεις σημειώθηκαν το 2014 στη Σουηδία εναντίον τεμενών. Τον Νοέμβριο μια έρευνα της σουηδικής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι τα δύο τρίτα των μουσουλμανικών ενώσεων της χώρας κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα βανδαλισμού.

Κ. ΤΖ.

(Πηγές: AFP, Anadolu, ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις