ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Τα αντίποινα του Ισραήλ στην κίνηση Αμπάς

Ισραήλ: Τα αντίποινα του Ισραήλ στην κίνηση Αμπάς

Εκτός από τις λεκτικές απειλές, το Ισραήλ περνά και σε αντίποινα στην πράξη, παγώνοντας τη μηνιαία μεταφορά φορολογικών εσόδων στους Παλαιστινίους.

Λίγες μέρες μετά την πρόσφατη υπογραφή από τον παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού της Ρώμης – κίνηση που σκοπό έχει την ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στο μόνιμο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού του συμβουλίου, να παγώσει την προγραμματισμένη μηνιαία μεταφορά περίπου 500 εκατομμυρίων ισραηλινών σέκελ (σχεδόν 106 εκατ ευρώ), στα οποία βασίζονται οι Παλαιστίνιοι, μεταξύ άλλων, για την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Το Ισραήλ καταδίκασε την πρωτοβουλία του Αμπάς την περασμένη Τετάρτη χαρακτηρίζοντάς την μονομερές βήμα που υπονομεύει τις προοπτικές για μία ειρηνευτική συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης.

Πριν από μερικές μέρες, ο πρόεδρος Αμπάς υπέγραψε το αίτημα για την εισδοχή της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), μία ημέρα μετά την απόρριψη του παλαιστινιακού σχεδίου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη διευθέτηση της διένεξης με το Ισραήλ.
Εκτός από αυτό το αίτημα, ο Αμπάς υπέγραψε άλλες 20 διεθνείς συμβάσεις. Η πρωτοβουλία των Παλαιστινίων για την ένταξή τους στο ΔΠΔ θεωρητικά θα μπορούσε να τους επιτρέψει να ζητήσουν να διωχθούν για «εγκλήματα πολέμου» Ισραηλινοί ηγέτες, για παράδειγμα για τον πόλεμο του Ιουλίου και του Αυγούστου στη Λωρίδα της Γάζας - κάτι στο οποίο αντιστέκονται σθεναρά το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, ο ισχυρότερος σύμμαχος της χώρας αυτής σε διεθνές επίπεδο.

"Εγκλημα πολέμου" χαρακτήρισε την κίνηση αυτή του Ισραήλ ο κορυφαίος παλαιστίνιος διαπραγματευτής στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ Σάεμπ Ερεκάτ.

Σχετικές ειδήσεις