ΚΟΣΜΟΣ

Τη στήριξη των σουνιτικών φυλών κατά του ΙΚ ζήτησε ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Τη στήριξη των σουνιτικών φυλών κατά του ΙΚ ζήτησε ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντάρ αλ Αμπάντι κάλεσε τη Δευτέρα (5/1) τις φυλές της χώρας να ξεσηκωθούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ένδειξη της σημασίας που τους αποδίδει η Βαγδάτη στον αγώνα της εναντίον των τζιχαντιστών.

"Η εξέγερση των φυλών είναι αναγκαία για να απαλλάξουμε την ιρακινή κοινωνία από αυτόν τον εχθρό" είπε ο Αμπάντι μιλώντας στον Σουχάιμπ αλ Ράουι, τον νέο κυβερνήτη της Αλ Άνμπαρ, μιας επαρχίας που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους τζιχαντιστές του ΙΚ.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Αμπάντι τόνισε ότι "είναι σημαντικό οι φυλές και οι ηγέτες της επαρχίας να συμμετάσχουν στην απελευθέρωση των ζωνών που ελέγχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις".

Η ακραία σουνιτική οργάνωση κατέλαβε το 2014 πολλές περιοχές στο Ιράκ, στα βόρεια αλλά και στα σύνορα με τη Συρία. Η στήριξη των ισχυρών σουνιτικών φυλών θεωρείται απαραίτητη για να ηττηθούν οι τζιχαντιστές. Μέλη των φυλών που εκπαιδεύονται πλέον από τη Βαγδάτη έχουν παίξει σημαντικό ρόλο εμποδίζοντας την οργάνωση να καταλάβει εξ ολοκλήρου την Αλ Άνμπαρ.


Σχετικές ειδήσεις