ΚΟΣΜΟΣ

Η τρίτη πιο θερμή χρονιά για την Αυστραλία

Η τρίτη πιο θερμή χρονιά για την Αυστραλία

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι το 2014 ήταν η τρίτη πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Την ώρα που φωτιές κατακαίουν τη χώρα, στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας δείχνουν ότι η περασμένη χρονιά ήταν κατά 0,91 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστή από ότι ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος. Αυτό φέρνει το 2014 στην τρίτη θέση από την έναρξη της καταμέτρησης της θερμοκρασίας το 1910, πίσω από το 2013 και το 2005.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες μάχονται κατά των πύρινων εστιών που μαίνονται στην Αυστραλία, τις χειρότερες πυρκαγιές που έχει γνωρίσει η χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.

Η κατάσταση μάλιστα επιδεινώνεται καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και οι μεταβαλλόμενοι άνεμοι συμβάλλουν στην επέκταση των πυρκαγιών.

Οι πυρκαγιές μαίνονται σε έκταση 240 χιλιομέτρων στο νότιο τμήμα της Αυστραλίας, ενώ εξαιτίας των πύρινων εστιών έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 26 κατοικίες.

Είκοσι εννέα άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ωστόσο δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Εκατοντάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ οι πυροσβέστες έχουν καταφέρει να διασώσουν μεγάλο αριθμό κοάλα από την πυρκαγιά που μαίνεται στους λόφους Αντελαϊντέ.

Δασικές πυρκαγιές εκδηλώνονται σχεδόν κάθε καλοκαίρι στην Αυστραλία, ωστόσο επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν σημαντικά την περίοδο των πυρκαγιών αλλά και την έντασή τους.

Κ. ΤΖ.

(Πηγές: Reuters, ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις