ΚΟΣΜΟΣ

Charlie Hebdo: Γιατί «ενοχλεί»

Charlie Hebdo: Γιατί «ενοχλεί»

Στις 3 Νοεμβρίου του 2011, το τεύχος του Charlie Hebdo, τα γραφεία του οποίου δέχθηκαν σήμερα (07/01/2015) επίθεση, μετονομάστηκε για την περίσταση «Charia Hebdo» ως ειδική έκδοση του Μωάμεθ.

Μάλιστα, σκίτσο απεικόνιζε το Μωάμεθ να λέει «100 βουρδουλιές αν δεν πεθάνετε από το γέλιο».
Τα ξημερώματα της 2ας Νοεμβρίου, τα γραφεία του περιοδικού δέχθηκαν βομβιστική επίθεση με σοβαρές υλικές ζημιές και επίθεση από χάκερι η ιστοσελίδα της.

Το Σεπτέμβριο του 2012 δημοσίευσε μια σειρά από σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, κάποια από τα οποία απεικόνιζαν μια γυμνή καρικατούρα του. Εκείνη την περίοδο, λόγω γενικότερου αντιτρομοκρατικού συναγερμού μετά από επιθέσεις σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές, η γαλλική κυβέρνηση είχε αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας και τα γραφεία του περιοδικου φυλάσσονταν από αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων.

Ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς είχε σχολιάσει ότι δεν είναι και τόσο «φρόνιμο να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά» προκαλώντας το θρησκευτικό αίσθημα. Όμως η γραμμή της συνακτικής ομάδας του περιοδικού ήταν πως «κάνουμε καρικατούρες για όλους, και το κάνουμε κάθε εβδομάδα.Γιατί άραγε όταν βγει μια καρικατούρα του Προφήτη, αυτό αποκαλείται πρόκληση;».

France-Terror-attack

Σήμερα (07/01/2015), δύο άγνωστοι άνοιξαν πυρ μέσα στα γραφεία του Charle Hebdo, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρωπους.

Προηγουμένως, το τελευταίο tweet του περιοδικού, ειρωνευόταν τον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος του Ιράκ και της Συρίας.

Κ. ΤΖ.


Σχετικές ειδήσεις