ΚΟΣΜΟΣ

Charlie Hebdo: Στα μαύρα ντύθηκε ο ευρωπαϊκός Τύπος (photos)

Charlie Hebdo: Στα μαύρα ντύθηκε ο ευρωπαϊκός Τύπος (photos)

«Βαρβαρότητα», «Πόλεμος εναντίον της ελευθερίας», «Απεχθής εκβιασμός». Το σοκ από την αιματηρή επίθεση εναντίον της σατιρικής γαλλικής εφημερίδας «Σαρλί Εμπντό» είναι φανερό στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στη Γαλλία και την Ευρώπη, μερικά από τις οποία ήταν «ντυμένα» στα μαύρα.

Στον γαλλικό Τύπο, μαύροι τυπογραφικοί χαρακτήρες και σκίτσα αποτίουν φόρο τιμής στους 12 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους διάσημοι σκιτσογράφοι, από την επίθεση με Καλάσνικοφ που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη στο Παρίσι εναντίον της εφημερίδας.

«Nous sommes tous Charlie», «Είμαστε όλοι Σαρλί, είναι ο τίτλος της αριστερής «Λιμπερασιόν» Οι εφημερίδες επαναλαμβάνουν ευρύτατα το σύνθημα αυτό, το οποίο κυριάρχησε στις χθεσινοβραδινές συγκεντρώσεις.

«Η δολοφονημένη ελευθερία» είναι ο τίτλος της συντηρητικής «Λε Φιγκαρό», η οποία δημοσιεύει τις φωτογραφίες έξι εκ των θυμάτων: των σκιτσογράφων Καμπί, Σαρμπ, Ονορέ, Τινιούς, Βολενσκί και του χρονογράφου Μπερνάρ Μαρίς.

Σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Ο πόλεμος», ο διευθυντής της εφημερίδας κάνει λόγο για «έναν αληθινό πόλεμο, ο οποίος διεξάγεται όχι από δολοφόνους στη σκιά, αλλά από μεθοδικούς και οργανωμένους φονιάδες, η ήρεμη αγριότητα των οποίων παγώνει το αίμα.

Η εφημερίδα «Λεζ Εκό» ζητεί «να αντιμετωπισθεί η βαρβαρότητα» και δημοσιεύει το τελευταίο σκίτσο του Σαρμπ.

Echo

Το κύριο άρθρο καταφέρεται εναντίον «των κουκλουφόρων καθαρμάτων που κήρυξαν τον πόλεμο στη Γαλλία, στη δημοκρατία μας, στις αξίες μας».

Η λέξη «βαρβαρότητα» σε μαύρο φόντο είναι επίσης ο τίτλος που επέλεξε η εφημερίδα «20 Λεπτά» που διανέμεται δωρεάν.

Στο Βέλγιο, η οικονομική εφημερίδα «Λ' Εκό» έχει τίτλο «Όλοι Σαρλί» σε μαύρο φόντο, στο κέντρο της πρώτης σελίδας της, στην οποία αναδημοσιεύονται 17 πρωτοσέλιδα του «Σαρλί Εμπντό». Η ολλανδόφωνη αδελφή της έκδοση «Ντε Τάιντ», πιο αυστηρή, έχει ένα σχεδόν τελείως μαύρο πρωτοσέλιδο με τις λέξεις «Είμαι Σαρλί» στα γαλλικά.

Ολόκληρη η πρώτη σελίδα της ολλανδόφωνης εφημερίδας «Ντε Μόργκεν» καταλαμβάνεται από ένα σκίτσο που εικονίζει με κόκκινο σε λευκό φόντο έναν τρομοκράτη που κρατάει ένα Καλάσνικοφ και αναφωνεί «Είναι οπλισμένοι!» βλέποντας κάποιον που κρατάει ένα μολύβι.

Ο αρθρογράφος της «Λιμπρ Μπελζίκ» Φράνσις Φαν ντε Βουστίν εκτιμά πως «η επίθεση αυτή είναι, όσον αφορά τον αντίκτυπό της και τη βιαιότητά της, εξίσου σημαντική με αυτή που έπληξε στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 τη Νέα Υόρκη. Αύριο, σε οκτώ ημέρες, σ' ένα μήνα, άλλοι τρομοκράτες θα χτυπήσουν. Στο όνομα ενός θεού, ενός προφήτη του οποίου διαστρεβλώνουν το μήνυμα».

Στον βρετανικό Τύπο, η «Ντέιλι Μέιλ» και η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» έχουν αμφότερες τίτλο στην πρώτη σελίδα τους «Ο πόλεμος εναντίον της ελευθερίας», με μια φωτογραφία από την επίθεση που δείχνει δύο ενόπλους να στρέφουν τα όπλα τους εναντίον ενός αστυνομικού που κείτεται στο έδαφος.

Οι «Τάιμς» έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο «Επίθεση εναντίον της ελευθερίας» και ο «Γκάρντιαν», «Επίθεση εναντίον της δημοκρατίας».

Ο «Γκάρντιαν» αναφέρει στο κύριο άρθρο του πως οι δημοσιογράφοι του «Σαρλί Εμπντό», οι οποίοι ανέκαθεν κορόιδευαν τον χριστιανισμό, «ουδέποτε θεώρησαν πως υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να δείχνουν μεγαλύτερο σεβασμό προς άλλες θρησκείες».

«Η επίθεση εναντίον των δημοσιογράφων του Σαρλί Εμπντό στοχεύει την καρδιά της δημοκρατίας - την ελευθερία του Τύπου», γράφει στον ιστότοπό της η συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (FAZ), εκτιμώντας ότι, στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, «δεν πρέπει να οπισθοχωρήσουμε».

«Ναι , κατά κάποιον τρόπο, είναι μια μάχη πολιτισμών», υποστηρίζει ακόμη η εφημερίδα, η οποία καλεί πάντως σε «ψυχραιμία»

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να φιμωθούμε από τη σφαγή στο Σαρλί Εμπντό», εκτιμά στον ιστότοπό της η «Ταγκεσπίγκελ».

«Είμαι Σαρλί!», γράφει στον ιστότοπό της η αριστερή «Ταγκεστσάιτουνγκ». «Ο στόχος των τρομοκρατών είναι πάντα να διαδώσουν το φόβο και τον τρόμο. Με την επίθεση της Τετάρτης, ο φόβος έχει πλέον εγκατασταθεί στις αίθουσες σύνταξης», εκτιμά η εφημερίδα.

«Η Ευρώπη δεν φοβάται» είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης του μεγάλου πορτογαλικού εβδομαδιαίου περιοδικού «Expresso», το οποίο υπογραμμίζει πως χιλιάδες Ευρωπαίοι βγήκαν στους δρόμους "υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, εναντίον της βαρβαρότητας της τρομοκρατίας".

«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στον απεχθή εκβιασμό του τρόμου. Και να μετατρέψουμε το μίσος τους σε ήττα», γράφει η εφημερίδα αναφοράς «Πούμπλικο» σ' ένα κύριο άρθρο με τίτλο «Να καταπολεμήσουμε το μίσος, να υπερασπισθούμε την ελευθερία».

Στην Ισπανία, κύριο άρθρο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ραδιοσταθμού «Καντένα Σερ» υπογραμμίζει πως «οι γελοιογραφίες δεν είναι ένοχες για τίποτε, ούτε τα αστεία ούτε το τελευταίο βιβλίο του (γάλλου συγγραφέα Μισέλ) Ουελμπέκ που προβλέπει μια ισλαμιστική Γαλλία για το 2022. Όχι, δεν κάνουμε λάθος στο φάρμακο: η λύση δεν είναι να ακρωτηριάσουμε τις ελευθερίες, αλλά να καταπολεμήσουμε τον φανατισμό, το παράλογο μίσος, τον σκοταδισμό και την άγνοια».

Η δανέζικη εφημερίδα «Μπερλίνγκσκε» δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα της ένα σκίτσο που εικονίζει μια λευκή σελίδα όπου οι λέξεις «Σαρλί Εμπντό» είναι γραμμένες με μαύρα γράμματα και έχουν γύρω τους τα σημάδια από 12 σφαίρες -- μια αναφορά στους 12 νεκρούς.

Από κάτω, ένα κείμενο υποστηρίζει ότι «η δημοκρατία και η ελευθερία της έκφρασης δεν πρέπει και δεν θα έπρεπε να καταπνίγονται».

«Πάντως είναι φανερό πως για πολλούς το προφανές συμπέρασμα θα είναι να κρατήσουν χαμηλό προφίλ, να καλύπτονται και να αποφεύγουν να προκαλούν έντονα συναισθήματα. Όμως δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε επειδή τότε θα υποκύψουμε σε μια απαράδεκτή κουλτούρα απειλών», συνεχίζει η εφημερίδα.

«Εκδικήθηκαν τον προφήτη με αίμα», είναι ο τίτλος της συντηρητικής πολωνικής «Rzeczpospolita», η οποία εξηγεί πως το σατιρικό εβδομαδιαίο «Σαρλί Εμπντό» έπεσε θύμα του πολέμου που έχουν κηρύξει στη Γαλλία οι ισλαμιστές.

Η οργάνωση υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», η οποία έχει την έδρα της στη Γαλλία, είχε απευθύνει με ανακοίνωσή της «μια διεθνή έκκληση προς όλους τους διευθυντές μέσων ενημέρωσης να δημοσιεύσουν από αύριο (Πέμπτη) τα σκίτσα του πενθούντος περιοδικού».

«Η ελευθερία της ενημέρωσης δεν μπορεί να σβήσει μπροστά στη βαρβαρότητα και να υποκύψει στον εκβιασμό αυτών που πλήττουν τη δημοκρατία μας και τις δημοκρατικές αξίες μας», προστίθεται στην ανακοίνωση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Επιμέλεια: Κατερίνα Τζαβάρα

Σχετικές ειδήσεις