ΚΟΣΜΟΣ

Τα λεφτά του τρόμου (infograph)

Τα λεφτά του τρόμου (infograph)

Το άνανδρο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Παρισιού και οι 12 νεκροί από την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, φέρνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο στο προσκήνιο και ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τη παγκόσμια «βιομηχανία» παραγωγής τρομοκρατών.

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το οικονομικό σκέλος αυτής της «παραγωγής» δολοφόνων, καθώς οι μεγαλύτερες οργανώσεις του κόσμου κατορθώνουν να αυτοσυντηρούνται και να... θησαυρίζουν, διατηρώντας τεράστια οικονομικά αποθέματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρομοκρατική οργάνωση ΙSIS, ιδιαιτέρως γνωστή ως ισλαμικό κίνημα είναι από οικονομικής άποψης το πλουσιότερο στον κόσμο, με ετήσιο τζίρο που φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατορθώνει, μάλιστα, να στρατολογεί διαρκώς νέους τους οποίους επιτηρεί όχι μόνο στα ασφαλή εδάφη τους αλλά και ακόμα και σε χώρες της Ευρώπης.
Αυτή τη στιγμή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο μεγάλος πονοκέφαλος των μυστικών υπηρεσιών αλλά και ηγεσιών των αστυνομικών δυνάμεων είναι τα νεαρά άτομα που στρατολογήθηκαν και εστάλησαν για συγκεκριμένη «αποστολή» στις χώρες αυτές.

Με διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες, κι εκβιασμούς, καθώς και άλλες παράνομες δράσεις, οι τρομοκρατικές οργανώσεις κατορθώνουν και χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους.

Οι εξτρεμιστικές οργανώσεις και κυρίως το ISIS, ακολουθούν ακριβώς τις μεθόδους των εγκληματικών οργανώσεων.

"Σύμφωνα με σχετική έκθεση του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι το ΙSIS κερδίζει 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα μόνο από τις πωλήσεις αργού πετρελαίου από εδάφη που κατέλαβε στην Συρία και το Ιράκ"

Το Newsbomb.gr δημοσιοποιεί ορισμένα μόνο σημεία από αναφορά που έχει κατατεθεί σε υπουργείο άμυνας χώρας της Μέσης Ανατολής όπου δρα μια εκ των μεγαλύτερων τρομοκρατικών οργανώσεων στον πλανήτη, σύμφωνα με την οποία ο ηγετικός πυρήνας των τρομοκρατών κατορθώνει και εξασφαλίζει χρήματα ακόμα και μέσα από φιλανθρωπικές δράσεις, δωρεές και σε ορισμένες περιπτώσεις από υπηρεσίες κυβερνήσεων που έχουν... λόγους να επιθυμούν την ανάληψη τρομοκρατικής δράσης.

Μια τρομοκρατική οργάνωση, όπως κάθε μεγάλη οργάνωση, διαθέτει συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της. Από την συντήρηση, τους μισθούς και τις εκπαιδεύσεις τρομοκρατών μέχρι την απόκτηση όπλων και οχημάτων. Και άξια αναφοράς είναι ουκ ολίγα δημοσιεύματα του Forbes, το οποίο φιλοξενεί συχνά τα αποτελέσματα τέτοιων μελετών, αναλύοντας και τα οικονομικά στοιχεία των δέκα κορυφαίων τρομοκρατικών οργανώσεων στον κόσμο.

Η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση σήμερα – και στην ιστορία – είναι το Ισλαμικό Κράτος, καθώς το ISIS έχει πλέον ετήσιο τζίρο 2 δισ. δολαρίων.

Η Χαμάς έρχεται δεύτερη με ετήσιο τζίρο 1 δισ. δολαρίων, παρά τις εκκλήσεις της για συνεχή βοήθεια συνεχίζοντας έτσι την παράδοση των αποταμιεύσεων από τις φιλανθρωπίες.

Στο γράφημα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη λίστα με τις 10 οργανώσεις που είναι... βουτηγμένες σε δισεκατομμύρια δολάρια, βαμμένα με αίμα...

infograph2

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι το ΙSIS κερδίζει 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα μόνο από τις πωλήσεις αργού πετρελαίου από εδάφη που κατέλαβε στην Συρία και το Ιράκ.

Tα στοιχεία όμως που εμφανίζουν έρευνες ειδικών είναι αυξάνουν αυτό το ποσό κοντά στα $3 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

"Πολλοί από τους ξένους μαχητές που στρατολογήθηκαν κι εκπαιδεύτηκαν στο ISIS, κυκλοφορούν σήμερα σε χώρες της Ευρώπης περιμένοντας ένα μήνυμα για να δράσουν"

Αυτή η απίστευτη ροή χρήματος διευκολύνει το ισλαμικό κράτος να εξαπλώνει τις επιχειρήσεις του στη Μέση Ανατολή, να στρατολογεί συνεχώς ξένους μαχητές (μισθοφόρους) και να τους εκπαιδεύει, ώστε στη συνέχεια να γίνεται επιλογή συγκεκριμένων ομάδων για την επιστροφή τους στην Ευρώπη ή όπου αλλού κριθεί αναγκαίο, ώστε να εξυπηρετήσουν τα αιμοσταγή τρομοκρατικά σχέδια. Η Ευρώπη μπήκε στο μάτι του κυκλώνα αποτελώντας νέο στόχο των Τζιχαντιστών λόγω των εξελίξεων και της παρέμβασής της στη Συρία, από κοινού με τους Αμερικανούς, καθώς και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Πολλοί από τους ξένους μαχητές που στρατολογήθηκαν κι εκπαιδεύτηκαν στο ISIS κυκλοφορούν σήμερα σε χώρες της Ευρώπης περιμένοντας ένα μήνυμα για να δράσουν.

Πολλοί από αυτούς όμως κατά κύριο λόγο νεαροί, αλλάζουν φιλοσοφία όταν βρίσκονται σε έδαφος ευρωπαϊκό κι έχοντας την κουλτούρα των στρατηγών των εκτελεστικών οργανώσεων, πολλές φορές αντιδρούν βίαια παίρνοντας απλά και μόνο τη συγκατάθεση για τις πράξεις τους έστω και από μακριά.

Όπως αποδεικνύεται από τις μέχρι τώρα έρευνες και τα στοιχεία που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, οι δράστες του μακελειού στο Παρίσι δεν ήταν τίποτα άλλο, από νεαροί που γνώρισαν την κουλτούρα των εξτρεμιστών, στάθηκαν στο πλευρό τους και εκπαιδεύτηκαν στρατιωτικά ώστε να κριθούν «ετοιμοπόλεμοι» και να σκορπίσουν το θάνατο με την άνανδρη επίθεσή τους στο Charlie Hebdo.

Aλλά σίγουρα δεν ήταν μόνοι σε αυτήν την πράξη. Σίγουρα, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, υπήρξαν συνεργοί και σίγουρα υπήρξαν και ηθικοί αυτουργοί από τις χώρες που το ISIS δρα και μεγαλώνει ανεξέλεγκτο.

Σχετικές ειδήσεις