ΚΟΣΜΟΣ

Σ. Αραβία: Δημόσιο μαστίγωμα με θύμα ακτιβιστή

Σ. Αραβία: Δημόσιο μαστίγωμα με θύμα ακτιβιστή

Ένας ακτιβιστής που έχει καταδικαστεί σε ποινή δεκαετούς κάθειρξης και μαστιγώσεις στη Σαουδική Αραβία πρόκειται να μαστιγωθεί δημοσίως την Παρασκευή (09/01), όπως ανακοινώθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία.

Ο Ράιφ Μπαντάουι, που δημιούργησε τον ιστότοπο Free Saudi Liberals, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012 με τις κατηγορίες της διάπραξης κυβερνοεγκλημάτων, της ανυπακοής στον πατέρα του και της αποστασίας.

Καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη, σε πρόστιμο 1 εκατομμυρίου σαουδαραβικών ριάλ (230.000 ευρώ) και σε 1.000 μαστιγώσεις πέρυσι, αφού οι εισαγγελείς άσκησαν έφεση στην πρώτη καταδίκη του σε επταετή κάθειρξη και 600 μαστιγώσεις, καθώς τη θεώρησαν πολύ επιεική.

«Η Διεθνής Αμνηστία ενημερώθηκε ότι ο φυλακισμένος Σαουδάραβας ακτιβιστής Ράιφ Μπαντάουι θα μαστιγωθεί δημοσίως αύριο μετά την προσευχή της Παρασκευής μπροστά από το τέμενος αλ Τζαφάλι στη Τζέντα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Ο Μπαντάουι θα λάβει αύριο 50 μαστιγώσεις, ενώ η υπόλοιπη ποινή του θα του επιβληθεί σε μια περίοδο 50 εβδομάδων.

Στον ιστότοπό του περιέχονταν μεταξύ άλλων άρθρα που επέκριναν σημαντικές θρησκευτικές προσωπικότητες της Σαουδικής Αραβίας και της μουσουλμανικής ιστορίας.

Ο ποινικός κώδικας της Σαουδικής Αραβίας ακολουθεί τον ισλαμικό νόμο (σαρία).

Σχετικές ειδήσεις