ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: 35 πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώθηκαν το τελευταίο 48ωρο

Κούβα: 35 πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώθηκαν το τελευταίο 48ωρο

Τουλάχιστον 35 πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στην Κούβα, στο πλαίσιο της διαδικασίας της διπλωματικής προσέγγισης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έγινε γνωστό από πηγές των κύκλων των αντιφρονούντων στο νησί.

"Βρισκόμαστε στις 35 αποφυλακίσεις", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ελισάρντο Σάντσες, πρόεδρος της Κουβανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (εκτός νόμου οργάνωση που λειτουργεί με την ανοχή του καθεστώτος).

Τέσσερις ώρες νωρίτερα, ο ίδιος και ο επικεφαλής της Πατριωτικής Ενωσης της Κούβας (Unpacu, εκτός νόμου οργάνωσης της αντιπολίτευσης) Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ, είχαν μετρήσει 30 αποφυλακίσεις πολιτικών κρατουμένων από τον κατάλογο των 53 που η Ουάσινγκτον έχει παραδώσει στην Αβάνα. Τα ονόματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον Φερέρ, οι περισσότεροι από τους απελευθερωθέντες είναι μέλη της Unpacu.

Οι αποφυλακίσεις των κρατουμένων "συνεχίζονται με το σταγονόμετρο και αναμένεται να συνεχισθούν αύριο", διαβεβαίωσε ο Ελισάρντο Σάντσες.

Εδώ και δεκαετίες, η Κούβα κατηγορεί τους αντιφρονούντες ότι είναι "μισθοφόροι" στην υπηρεσία των ΗΠΑ. Στις 20 Δεκεμβρίου ακόμη, ο Ραούλ Κάστρο είχε κάνει λόγο για "μερικές εκατοντάδες ατόμων που λαμβάνουν χρήματα, οδηγίες και οξυγόνο από το εξωτερικό".

Σύμφωνα με πηγές της κουβανικής αντιπολίτευσης, τη στιγμή της ιστορικής ανακοίνωσης για την έναρξη διαδικασίας προσέγγισης της Ουάσινγκτον με την Αβάνα, περί τους 100 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονταν στις κουβανικές φυλακές. Οταν ο Ραούλ Κάστρο παρέλαβε από τον αδελφό του Φιντέλ την προεδρία, το 2006, ο αριθμός τους ξεπερνούσε τους 300.

Σχετικές ειδήσεις