ΚΟΣΜΟΣ

H Γαλλία στόχος τρομοκρατών και ένας λαός σε κατάσταση σοκ (pics)

H Γαλλία στόχος τρομοκρατών και ένας λαός σε κατάσταση σοκ (pics)

Σχεδόν 54 ώρες κράτησε η «11η Σεπτεμβρίου» της Γαλλίας, που άφησε πίσω της μια χώρα παγωμένη, σε κατάσταση πλήρους αμηχανίας και σοκ.

Ήταν πρωί της Τετάρτης 7 Ιανουαρίου, όταν στις 11:30, δύο ένοπλοι (οι οποίοι αργότερα αναγνωρίστηκαν ως τα αδέλφια Κουασί) εισέβαλαν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και φωνάζοντας τα ονόματά τους εκτέλεσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Στη συνέχεια δολοφονήσαν έναν αστυνομικό και από εκείνο το σημείο και έπειτα ξεκίνησε η μεγαλύτερη αστυνομική κινητοποίηση της σύγχρονης ιστορίας στη Γαλλίας για τον εντοπισμό τους.

Και πριν η χώρα μπορέσει να συνέλθει από το αιματηρό χτύπημα στο Charlie Hebdo, ένα δεύτερο χτύπημα ήλθε για να γενικεύσει τον τρόμο και το χάος.

Ένας ένοπλος, σε προάστιο του Παρισιού, πυροβόλησε πισώπλατα μια 27χρονη δημοτική αστυνομικό σε προάστιο της πρωτεύουσας. Η άτυχη γυναίκα έχασε τη ζωή της, ενώ ο δράστης αυτής της δολοφονίας ήταν ο Αμεντί Κουλιμπαλί ο οποίος επανεμφανίστηκε, την Παρασκευή (9/1) με νέα κατάσταση ομηρίας σε εβραϊκό παντοπωλείο.

Από όλα αυτά τα γεγονότα ο απολογισμός είναι θλιβερός. Τουλάχιστον 17 νεκροί, αρκετοί τραυματίες και ένας ολόκληρος λαός, σοκαρισμένος να διαδηλώνει υπέρ της ελευθερίας του Τύπου, ενώ το «Je Suis Charlie» έχει γίνει πλέον παγκόσμιο σύνθημα.

Την Κυριακή 11 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη σιωπηλή πορεία προς τιμήν των θυμάτων στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, παρουσία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, των γαλλικών κομμάτων και πολλών ξένων ηγετών.

Δείτε φωτογραφίες από Reuters, Getty Images, EPA, Associated Press

Σχετικές ειδήσεις