ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δεν επιθυμούσε την παρουσία Νετανιάχου στην πορεία ο Ολάντ

Γαλλία: Δεν επιθυμούσε την παρουσία Νετανιάχου στην πορεία ο Ολάντ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, ο Φρανσουά Ολάντ προσπάθησε αρχικά να αποθαρρύνει τονΜπενιαμίν Νετανιάχου από το ναπαραστεί στην Πορεία Ενότητας της Κυριακής στο Παρίσι.

Όπως αναφέρεται, το Μέγαρο των Ηλυσίων φέρεται να μετέφερε αρχικά μήνυμα στον Νετανιάχου καλώντας τον να μην παραστεί στην πορεία, καθώς ο Ολάντ ήθελε να αποφύγει ενδεχόμενη μετατόπιση της προσοχής στις σχέσεις εβραίων-μουσουλμάνων ή το Μεσανατολικό ζήτημα.

Όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμεινε ότι θα βρίσκεται εκεί, η Γαλλία κατέστησε σαφές πως στην πορεία θα προσκληθεί και ο Μαχμούντ Αμπάς.

Την πληροφορία μετέδωσε αρχικά το ισραηλινό δίκτυο Channel 2 επικαλούμενο ισραηλινή πηγή προσκείμενη στις επαφές μεταξύ του Μεγάρου των Ηλυσίων και του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης πως μία από τις γαλλικές ανησυχίες ήταν ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός για την προεκλογική του εκστρατεία και να κάνει δηλώσεις, ιδίως για τους Εβραίους στη Γαλλία.

Φόβος του Μεγάρου των Ηλυσίων ήταν ότι ανάλογες δηλώσεις θα ζημίωναν την επίδειξη ενότητας που προσπαθούσε να προωθήσει η γαλλική κυβέρνηση στο πλαίσιο της απάντησης προς τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της τη Δευτέρα η εφημερίδα Haaretz, ο Νετανιάχου αρχικά συναίνεσε στο γαλλικό αίτημα.

Τελικά όμως τόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ όσο και ο Αμπάς παρέστησαν στην πορεία, έπειτα από μια σειρά διαβουλεύσεων και ανακοινώσεων.

Σχετικές ειδήσεις