ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Συλλήψεις συνηγόρων πριν τη δίκη μελών του πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ

Ισπανία: Συλλήψεις συνηγόρων πριν τη δίκη μελών του πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ

Συνελήφθησαν οι συνήγοροι των μελών του Μπατασούνα, του πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της δίκης τους.

Τρεις δικηγόροι, οι οποίοι επρόκειτο να συμμετάσχουν ως συνήγοροι υπεράσπισης σε μια κρίσιμη δίκη μελών του Μπατασούνα —που φέρεται ως το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ κι έχει τεθεί εκτός νόμου από το 2003— συνελήφθησαν το πρωί (12/1/2015)με την κατηγορία του ιδεολογικού προσηλυτισμού κρατουμένων και φοροδιαφυγή.

Άνδρες της ισπανικής στρατοχωροφυλακής τους συνέλαβαν τα ξημερώματα σε ένα ξενοδοχείο, σε πολύ μικρή απόσταση από το παράρτημα του Εθνικού Δικαστηρίου, το οποίο εκδικάζει κυρίως υποθέσεις τρομοκρατίας, στο Σαν Φερνάντο δε Ενάρες, κοντά στη Μαδρίτη.

Συνολικά σήμερα (12/1/2015), σε επιχειρήσεις των αστυνομικών αρχών στη Μαδρίτη, τη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα, συνελήφθησαν 16 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 12 είναι δικηγόροι. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών οι 12 δικηγόροι θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ιδεολογικό προσηλυτισμό κρατουμένων για λογαριασμό της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η Αμάγια Ίζκο, η συνήγορος της Ορόρ Μαρτέν, της μίας από τις δύο Γαλλίδες που είναι συγκατηγορούμενες των 33 Ισπανών στη δίκη του Μπατασούνα.

Η Αμάγια Ίζκο πρόσφατα είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας να χαρακτηριστεί παράνομη η εφαρμογή της δικαστικής απόφασης με την οποία επιτράπηκε να παραταθεί η προφυλάκιση των μελών της ΕΤΑ. Η δικηγόρος δικαιώθηκε και δεκάδες κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν το 2013 και το 2014.

Οι κατηγορούμενοι, που φέρονται ότι ήταν μέλη και ηγετικά στελέχη του Μπατασούνα, κατηγορούνται για την πολιτική δράση τους μετά την απαγόρευση του κόμματος από το 2003 μέχρι το 2008. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εμπλέκονται σε μεταφορά χρηματικών ποσών και συμμετείχαν σε συναντήσεις και συνεντεύξεις Τύπου που αποδεικνύουν ότι δρούσαν για λογαριασμό του Μπατασούνα, καλυπτόμενοι πίσω από άλλες οργανώσεις όπως τη Βασκική Εθνική Δράση (ANC) και το Κομμουνιστικό Κόμμα των Βασκικών Χωρών (PCTV). Εάν κριθούν ένοχοι μπορεί να τους επιβληθεί ακόμη και δεκαετής κάθειρξη για την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι οι συλληφθέντες δικηγόροι ανήκαν στο «μέτωπο των φυλακών» της ΕΤΑ και αποστολή τους ήταν να προσηλυτίζουν κρατουμένων και να φροντίζουν ώστε να ακολουθούνται οι οδηγίες τους.

Η ΕΤΑ, που ιδρύθηκε το 1959 και θεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο 829 ανθρώπων, αποκήρυξε τη βία το 2011.

Κ. ΤΖ.

Σχετικές ειδήσεις