ΚΟΣΜΟΣ

Τα 10 μεγαλύτερα τρομοκρατικά χτυπήματα πριν το Charlie Hebdo

Τα 10 μεγαλύτερα τρομοκρατικά χτυπήματα πριν το Charlie Hebdo

Η τρομοκρατία που έκανε την επανεμφάνισή της σε παγκόσμια κλίμακα με τις αιματηρές επιθέσεις στη Γαλλία και το Charlie Hebdo δεν είναι απλά ένα νέο δεινό, καθώς έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από χτυπήματα που κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Της Κατερίνας Τζαβάρα

Ωστόσο η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, το Σεπτέμβρη του 2001, αποτέλεσε σταθμό, αλλάζοντας την προσέγγιση στα τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως και τον τρόπο του υπολογισμού των απωλειών.

To Newsbomb παρουσιάζει τις 10 τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τον πλανήτη την τελευταία 20ετία

19 Απριλίου 1995

Επίθεση των ακροδεξιών ακτιβιστών Τίμοθι Μακ Βέι και Τέρι Νίκολς σε ομοσπονδιακό κτίριο της Οκλαχόμα, το 1995. Σκοτώθηκαν 169 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 675

Το πρωί της 19ης Απριλίου του 1995, ένας πρώην στρατιώτης και φρουρός ασφαλείας, ο Τίμοθι ΜακΒέι πάρκαρε ένα φορτηγάκι μπροστά από το ομοσπονδιακό κτίριο Άλφρεντ Μιούρα στο κέντρο της Οκλαχόμα. Τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν παγιδευμένο εξερράγησαν στις 9:02, τοπική ώρα, προκαλώντας σκηνικό εμπόλεμης ζώνης. Τουλάχιστον 300 κτίρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Σκοτώθηκαν 168 άνθρωποι, ανάμεσά τους 19 παιδιά και τραυματίστηκαν 680.
Κίνητρο του Μακ Βέι και του συνεργού του Τέρι Νίκολς ήταν το μίσος τους για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι λανθασμένοι χειρισμοί σε δύο συγκεκριμένα περιστατικά.

11η Σεπτεμβρίου 2001

Μετά από αεροπειρατεία, τρομοκράτες έριξαν τα αεροσκάφη τους στον Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, στο Πεντάγωνο στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια και σε μια τοποθεσία στην Πενσυλβάνια, - Σκοτώθηκαν 2993 και περίπου 9.000 τραυματίστηκαν

Εκδηλώνεται αεροπειρατεία σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη και τα τρία από αυτά οδηγούνται από τους αεροπειρατές και προσκρούουν στους Δίδυμους Πύργους του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου και το Πεντάγωνο ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοιχτό χώρο. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις, σκοτώθηκαν 2993 άνθρωποι και 9000 τραυματίστηκαν. Η επίθεση οργανώθηκε και εκτελέστηκε από την αλ-Κάιντα, ήταν η πρώτη τζιχαντιστών στην καρδιά της Αμερικής και άλλαξε διεθνώς την προσέγγιση για την τρομοκρατία.

23-26 Οκτωβρίου 2002

Ομηρία σε θέατρο της Μόσχας με 170 νεκρούς (οι 41 ήταν τρομοκράτες) και περίπου 700 τραυματίες, κατά την επιχείρηση

Ομάδα Τσετσένων εξτρεμιστών ανάμεσά τους και «Μαύρες Χήρες» καταλαμβάνουν την αίθουσα του θεάτρου πολιτισμού της Μόσχας. Στο θέατρο βρίσκονταν πάνω από 800 θεατές που κρατούνται όμηροι. Οι εξτρεμιστές απαίτησαν από το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να αποσύρει το ρωσικό στρατό από την Τσετσενία. Η επέμβαση έγινε με θεαματικό τρόπο το πρωί της 27ης, κατά την οποία σκοτώθηκαν οι 41 απαγωγείς αλλά και όμηροι.

11 Μαρτίου 2004

Τρομοκρατικά χτυπήματα σε τρένα της Ισπανίας με 192 νεκρούς και 1.400 τραυματίες

Δέκα βόμβες εκρήγνυνται σε τέσσερα τρένα γεμάτα κόσμο στο σιδηροδρομικό σταθμό Ατόσα της Μαδρίτης. Η Ισπανία εξοικειωμένη με τις επιθέσεις της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, απορρεί με την ξαφνική εμφάνιση ισλαμιστικής τρομοκρατίας στο έδαφός της.

1-3 Σεπτεμβρίου 2004

Επίθεση στο σχολείο του Μπεσλάν, της Βόρειας Οσσετίας– Τριήμερη ομηρία 1000 ατόμων (777 παιδιά), 385 νεκροί, ανάμεσά τους 156 παιδιά. Το μικρότερο ήταν μόλις δύο ετών

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, Τσετσένοι αυτονομιστές εισβάλλουν στο σχολείο του Μπεσλάν και κρατούν ομήρους καθηγητές και μαθητές. Επί τρεις μέρες οι όμηροι μένουν χωρίς τροφή και νερό, με απειλές και πυροβολισμούς. Μετά τη συμφωνία για είσοδο διασωστών στο σχολείο, ξεκινά ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας, που καταλήγει σε μακελειό.

7 Ιουλίου 2005

Συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο δίκτυο συγκοινωνιών του Λονδίνου – Σκοτώθηκαν 56 κι άλλοι 700 τραυματίστηκαν

Σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας με στόχο το δίκτυο μαζικής μεταφοράς στη βρετανική πρωτεύουσα, κατά την πρωϊνή ώρα αιχμής. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από 4 Βρετανούς μουσουλμάνους, με κίνητρο τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.
Με χρονική απόσταση πενήντα δευτερολέπτων εκρήγνυνται τρεις βόμβες σε τρένα του μετρό του Λονδίνου. Μία τέταρτη εξερράγη σε λεωφορείο, σχεδόν μία ώρα αργότερα.

3 Φεβρουαρίου 2007

Έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού σε αγορά της Βαγδάτης, με 137 νεκρούς και 310 τραυματίες

Φορτηγό, παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη στο κέντρο της Βαγδάτης, σε περιοχές που διαμένουν κυρίως Κούρδοι και σιίτες. Αργότερα εκτιμάται ότι το φορτηγό περιείχε τουλάχιστον έναν τόνο εκρηκτικών.

14 Αυγούστου 2007

Μπαράζ ένοπλων επιθέσεων στην αλ- Αντνανίγια και την αλ-Κατανίγια με 780 νεκρούς

Η επίθεση έμεινε γνωστή και ως Δίδυμοι Πύργοι του Κουρδιστάν. Πέντε παγιδευμένα με δύο τόνους εκρηκτικών, αυτοκίνητα εκρήγνυνται στις πόλεις αλ-Κατανίγια και αλ-Αντνανίγια στο ιρακινό Κουρδιστάν, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, που κατοικούνται και οι δυο από μέλη της μειονότητας των Γεζίντι. Την ευθύνη αναλαμβάνει η αλ-Κάιντα.

22 Ιουλίου 2011

Επίθεση Αντερς Μπρέιβικ στην κατασκήνωση της Ούτογιε, στη Νορβηγία - 77 νεκροί (69 στην Ούτογιε), ανάμεσά τους 55 έφηβοι, ο μικρότερος 14 ετών

Είναι η φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στη Νορβηγία από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Συνολικά 77 άνθρωποι έχααν τη ζωή τους, 8 από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο του Όσλο και άλλοι 69, κυρίως έφηβοι, δύο ώρες αργότερα, από τις σφαίρες του Άντερς Μπρέιβικ, που ντυμένος αστυνομικός σπέρνει το θάνατο στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματο στο νησί Ούτογιε, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας.

16 Δεκεμβρίου 2014 Επίθεση Ταλιμπάν στο σχολείο της Πεσαβάρ, με θύματα 132 παιδιά και 7 ενήλικες

Συγκλονίζεται η διεθνής κοινότητα όταν έξι ένοπλοι εισβάλλουν σε σχολείο για παιδιά στρατιωτικών στην Πεσαβάρ του Πακιστάν και θερίζουν αδιακρίτως ζωές. Περισσότερα από 140 θύματα, τα 132 παιδιά. Την ευθύνη αναλαμβάνει οργάνωση των Ταλιιμπάν, σε αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των πακιστανικών δυνάμεων κατά θέσεων Ταλιμπάν, στα βόρεια της χώρας.

Δείτε τις 10 πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο την τελευταία 20ετία, μέσα από το infograph του Newsbomb που ακολουθεί...