ΚΟΣΜΟΣ

Βαλς - Γαλλία: Έκτακτα μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Βαλς - Γαλλία: Έκτακτα μέτρα κατά της τρομοκρατίας

«Έκτακτα μέτρα» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο το κράτος δικαίου υποσχέθηκε σήμερα, Τρίτη 13 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ζήτησε σήμερα να ληφθούν "έκτακτα μέτρα" για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, όχι όμως και "μέτρα έκτακτης ανάγκης" που θα έθεταν σε κίνδυνο το κράτος δικαίου.

"Σε μια ιδιάζουσα κατάσταση θα πρέπει να ανταποκρινόμαστε με έκτακτα μέτρα. Όμως το δηλώνω κατηγορηματικά: ποτέ με μέτρα εξαίρεσης που θα έθιγαν το κράτος του δικαίου και τις αξίες μας" υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός στην ομιλία του ενώπιον των βουλευτών που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τα θύματα των επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι.

Ο Βαλς ανακοίνωσε ότι ο γαλλικός μηχανισμός για την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού συστήματος επεξεργασίας και διαβίβασης των δεδομένων από τις καταστάσεις των Ευρωπαίων επιβατών (PNR) θα είναι έτοιμος τον Σεπτέμβριο του 2015.

"Εντός του έτους θα ξεκινήσουμε επίσης την παρακολούθηση των αεροπορικών μετακινήσεων ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για εγκληματική δραστηριότητα", συνέχισε. "Η γαλλική πλατφόρμα (παρακολούθησης) θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο", διευκρίνισε.

Εν αναμονή μιας απόφασης των ευρωπαϊκών δικαστηρίων για το θέμα αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει "παγώσει" προς το παρόν την εφαρμογή του συστήματος PNR (Passenger name record, η διαβίβαση των καταστάσεων με τα ονόματα των επιβατών). Ο Γάλλος πρωθυπουργός κάλεσε τους ευρωβουλευτές "να ψηφίσουν, όπως τους το ζητάμε εδώ και δύο χρόνια, αυτό το αναγκαίο εργαλείο".

Τα δεδομένα PNR είναι οι πληροφορίες που παρέχουν οι επιβάτες και καταγράφονται από τους αερομεταφορείς κατά τη διαδικασία αγοράς του εισιτηρίου τους. Περιλαμβάνουν στοιχεία όπως την ημερομηνία του ταξιδιού, το όνομα του επιβάτη, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό του, το μέσο πληρωμής που χρησιμοποίησε, τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας του, το ταξιδιωτικό γραφείο όπου απευθύνθηκε και άλλα.

Σύμφωνα με τον Βαλς, μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργηθούν επίσης "ειδικές πτέρυγες" στις φυλακές ώστε να απομονώνονται οι τζιχαντιστές κρατούμενοι. "Η παρακολούθηση των κρατουμένων που θεωρούνται ριζοσπαστικοποιημένοι θα γίνεται σε ειδικές πτέρυγες εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων", είπε.

Σχετικές ειδήσεις