ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Κυβερνοεπιθέσεις σε γαλλικούς ιστοτόπους από ισλαμιστές χάκερ

Γαλλία: Κυβερνοεπιθέσεις σε γαλλικούς ιστοτόπους από ισλαμιστές χάκερ

Πάνω από χίλιες κυβερνοεπιθέσεις σε γαλλικούς ιστοτόπους, μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, πραγματοποίησαν χάκερ που αυτοπροσδιορίζονται ως ισλαμιστές.

"Τουλάχιστον 1.000 ιστότοποι έχουν δεχτεί επίθεση", αποκάλυψε ο Φρανσουά Παζέ, ένας ειδικός στην εταιρεία McAfee, που ειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών και δικτύων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις επρόκειτο για "μικρούς" ιστοτόπους κοινοτήτων, πανεπιστημίων, εκκλησιών ή εταιρειών. Οι δράστες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις σελίδες υποδοχής και ανάρτησαν διάφορα μηνύματα. "Δεν υπάρχει άλλος Θεός παρά μόνον ο Αλλάχ", "Θάνατος στη Γαλλία" ή ακόμη και "Θάνατος στο Σαρλί" έγραψαν οι κυβερνοπειρατές που προέρχονταν από το Μαγκρέμπ ή τη Μαυριτανία.

"Οι αρχικές αναλήψεις ευθύνης έκαναν λόγο για αποκορύφωμα (της πειρατείας) στις 15 Ιανουαρίου", εξήγησε ο Ζερόμ Μπιλουά, ειδικός του Ευρωπαϊκού Κύκλου Ψηφιακής Ασφάλειας και σύμβουλος της εταιρείας Solucom.

Οι ειδικοί πάντως δεν μπορούν να πουν μετά βεβαιότητας ότι οι "απειλές" που ανήρτησαν οι χάκερς είναι αξιόπιστες. "Φυσικά, πρόκειται μόνο για εικασίες όμως ενδέχεται για παράδειγμα να δούμε αύριο μια επίθεση εναντίον μεγαλύτερων ιστοτόπων ή μια αλλαγή στην τεχνική που χρησιμοποιούν", εκτίμησε ο Μπιλουά. "Προς το παρόν, μιλάμε για κυβερνοβανδαλισμό παρά για επιθέσεις υψηλού τεχνικού επιπέδου", συμπλήρωσε ο Παζέ.

Σχετικές ειδήσεις