ΚΟΣΜΟΣ

Στις 9/2 η συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας

Στις 9/2 η συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας

Στις 9 Φεβρουαρίου θα συναντηθούν, στις Βρυξέλλες, οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Ίσα Μουστάφα αντίστοιχα, στο πλαίσιο της επανέναρξης του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων.

«Ελπίζω πως θα έχουμε σημαντικές και καλές συνομιλίες στο μέλλον» δήλωσε ο κ. Βούτσιτς από την Γκρατσάνιτσα, σερβικό θύλακα στο κεντρικό Κόσοβο, όπου είχε συνάντηση με τον επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιο.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη Σέρβου πρωθυπουργού στην περιοχή Κόσοβο-Πομοράβλιε από τον σχηματισμό της UNMIK, μετά τους βομβαρδισμούς του 1999.

Ερωτηθείς από Αλβανούς δημοσιογράφους, εάν η Σερβία θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και εάν σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη για γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο κ. Βούτσιτς τους ρώτησε εάν έχουν «καμιά άλλη, πιο σοβαρή ερώτηση», καθώς δεν απαντά σε «επιπόλαιες (ερωτήσεις).

Οι δημοσιογράφοι των ρώτησαν ακόμη εάν συνάντησε κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κόσοβο και ο κ. Βούτσιτς απάντησε ότι -μεταξύ άλλων- ορισμένοι πολίτες (Αλβανοί του Κοσόβου) εξαπέλυσαν ύβρεις και προσβολές εναντίον του.