ΚΟΣΜΟΣ

«Θα επιστρατεύσουμε και τον στρατό για την ασφάλεια του Βελγίου»

«Θα επιστρατεύσουμε και τον στρατό για την ασφάλεια του Βελγίου»

Έτοιμος να απευθυνθεί μέχρι και στον στρατό προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας του, δηλώνει ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, μία μόλις ημέρα μετά την ευρεία αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

«Ο στρατός θα είναι διαθέσιμος για να ενισχύσει το επίπεδο της ασφάλειάς μας», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία υιοθετήθηκαν δώδεκα μέτρα για τη βελτίωση του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα μπορεί να απευθύνεται στο στρατό όταν το επίπεδο συναγερμού φθάνει στο 3, σε μια κλίμακα που αριθμεί 4 επίπεδα, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν. Κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά μετά το κύμα των επιθέσεων των Μαχόμενων Κομμουνιστικών Πυρήνων (CCC) στη δεκαετία του 1980.

Η κυβέρνηση αποφάσισε χθες το βράδυ να αυξήσει στο 3 το επίπεδο συναγερμού στο σύνολο της επικράτειας, παρόλο που «δεν υπάρχει ακριβής και συγκεκριμένη απειλή για επίθεση», υπογράμμισε ο Μισέλ.

«Ένας λόχος 150 ανδρών βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αναπτυχθεί σε μέρη» που θα καθορισθούν από τις αρχές, δήλωσε ο Γιαμπόν. «Πρόκειται για αλεξιπτωτιστές κομάντος, οι οποίοι θα μπορούν συνεπώς να φέρουν τα όπλα τους», διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας Στίβεν Φάντεπουτ.

Υπογράμμισε πως η ανάπτυξη αυτή μπορεί να γίνει γρήγορα, δηλαδή «απόψε ή αύριο», και για μια περίοδο «προσωρινή», η οποία θα διαρκέσει «όσο η κυβέρνηση το θεωρεί απαραίτητο».

Ανάμεσα στα άλλα μέτρα, που προετοιμάζονται εδώ και μήνες, αλλά η υιοθέτησή τους επιταχύνθηκε μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, περιλαμβάνονται η δημιουργία ειδικών πτερύγων σε δύο φυλακές, η μία στη Φλάνδρα και η άλλη στη γαλλόφωνη πλευρά, για να "απομονώνονται" οι ριζοσπαστικοποιημένοι κατάδικοι και να εμποδίζονται να επηρεάζουν τους άλλους κρατουμένους.

Σχετικές ειδήσεις