ΚΟΣΜΟΣ

Σ. Αραβία: Αναβλήθηκε το δημόσιο μαστίγωμα του ακτιβιστή blogger (σκληρό video)

Σ. Αραβία: Αναβλήθηκε το δημόσιο μαστίγωμα του ακτιβιστή blogger (σκληρό video)

Το δημόσιο μαστίγωμα του ακτιβιστή και blogger Ράιφ Μπαντάουι για ιατρικούς λόγους, ανέβαλε η Σαουδική Αραβία – Στο Ανώτατο Δικαστήριο παραπέμφθηκε η υπόθεση από το βασιλιά της χώρας.

Ο Μπαντάουι είχε υποβληθεί σε 50 μαστιγώσεις πριν από μία εβδομάδα, ενώ αναμενόταν και σήμερα (16/1), μετά την προσευχή, να του επιβληθεί η τιμωρία άλλων 50 μαστιγώσεων, παρά το γεγονός ότι δυτικές κυβερνήσεις είχαν απευθύνει έκκληση για αναστολή της απόφασης.

Από την πλευρά της, η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία επισήμανε σε δελτίο Τύπου ότι οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο blogger έδειξαν πως «οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί προκειμένου ο ασθενής να αντέξει άλλον ένα γύρο μαστιγώματος στην παρούσα χρονική στιγμή»…

Ο γιατρός, ο οποίος ανέλαβε την εξέταση του ασθενούς συνέστησε το μαστίγωμα να αναβληθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι «δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν οι αρχές θα συμμορφωθούν πλήρως με το αίτημα αυτό».

Ο Μπαντάουι, δημιουργός του ιστότοπου «Free Saudi Liberals», συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012 με τις κατηγορίες, μεταξύ άλλων, διάπραξης αδικημάτων μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και ανυπακοής στον πατέρα του (το οποίο συνιστά ποινικά κολάσιμη πράξη στη Σαουδική Αραβία).

Καταδικάστηκε πέρυσι σε 10ετή κάθειρξη, σε πρόστιμο 1 εκατομμυρίου σαουδαραβικών ριάλ (230.000 ευρώ) και σε 1.000 μαστιγώσεις, οι οποίες επρόκειτο να γίνουν μέσα σε διάστημα 20 εβδομάδων…

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το BBC, η υπόθεση του Σαουδάραβα ακτιβιστή παραπέμφθηκε, από το βασιλιά της χώρας, στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο επεσήμανε μάλιστα ότι η σύζυγος του Μπαντάουι είπε πως η απόφαση αυτή έδωσε ελπίδα στον άντρα της περί επιθυμίας των Αρχών να τερματίσουν την τιμωρία του.

Σχετικές ειδήσεις