ΚΟΣΜΟΣ

G8: Αίγυπτος και Τυνησία στη σημερινή ατζέντα

G8: Αίγυπτος και Τυνησία στη σημερινή ατζέντα
Στη βοήθεια που θα χορηγήσουν στην Αίγυπτο και την Τυνησία για να συμβάλουν στη δημοκρατική μετάβαση επικεντρώνονται σήμερα οι συζητήσεις..

Στη βοήθεια που θα χορηγήσουν στην Αίγυπτο και την Τυνησία για να συμβάλουν στη δημοκρατική μετάβαση επικεντρώνονται σήμερα οι συζητήσεις των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ που συνεχίζουν τις εργασίες της συνόδου κορυφής στη Ντοβίλ της Γαλλίας.

Πολλές χώρες ανακοίνωσαν τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Αίγυπτο και την Τυνησία ενώ οι πρόεδροι των κυβερνήσεων των δύο χωρών βρίσκονται στη Ντοβίλ για να παρουσιάσουν τα προγράμματα δράσης τους, το κόστος εφαρμογής των οποίων ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις συνομιλίες των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των 8 θα συμμετάσχουν σήμερα και οι γενικοί γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τρεις πρόεδροι αφρικανικών κρατών οι οποίοι αναδείχθηκαν πρόσφατα με δημοκρατικές διαδικασίες έχουν προσκληθεί από τη Γαλλία στη Ντοβίλ, για να αποτελέσουν παραδείγματα ενόψει των προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες σε πολλές χώρες της Αφρικής αυτή τη χρονιά. Πρόκειται για τους Αλασάν Ουατάρα της Ακτής του Ελεφαντοστού, τον Αλφα Κοντέ της Γουινέας και τον Μαχαμάντου Ισούφου του Νίγηρα.

Οι συνομιλίες με θέμα την ειρήνη και την ασφάλεια στην αφρικανική ήπειρο θα επισφραγιστούν με τη δημοσίευση κοινής διακήρυξης που θα συνταχθεί από κοινού από την Ομάδα των 8 και τις αφρικανικές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής.

Οι εργασίες της συνόδου θα ολοκληρωθούν νωρίς το απόγευμα με συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.