ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Αστυνομικοί επιτέθηκαν με δακρυγόνα σε μαθητές δημοτικού! (pics&vid)

Κένυα: Αστυνομικοί επιτέθηκαν με δακρυγόνα σε μαθητές δημοτικού! (pics&vid)

Αδιαφορώντας ότι απέναντί τους βρίσκονταν μαθητές δημοτικού, αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το... αγανακτισμένο πλήθος που διαμαρτυρόταν για καταπάτηση μιας παιδικής χαράς που πρόκειται να μετατραπεί σε πάρκινγκ, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Η αστυνομία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εκτόξευσε τουλάχιστον τρία δακρυγόνα έξω από το δημοτικό σχολείο Λανγκάτα, την ώρα που αρκετοί μαθητές προσπαθούσαν να ρίξουν έναν τοίχο γύρω από την παιδική χαρά.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι οι Αρχές διερευνούν το περιστατικό και σχεδιάζουν να αρχίσουν πειθαρχικό έλεγχο εναντίον των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

«Προφανώς χρησιμοποιήθηκε δυσανάλογη βία σε σχέση με τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν» δήλωσε ο Μασούντ Μουινγί και πρόσθεσε ότι τέσσερις ενήλικοι συνελήφθησαν από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου.

Οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν παράνομη «αρπαγή γης» το σχέδιο μετατροπής του σημείου όπου φιλοξενείται η παιδική χαρά σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Πολλά παιδιά, που φορούσαν τις ζωηρόχρωμες πράσινες σχολικές τους στολές, έτρεξαν να φύγουν από το σημείο όταν ερρίφθησαν τα δακρυγόνα—πολλά από αυτά έβηχαν και πνίγονταν και προσπαθούσαν να καλύψουν τα πρόσωπά τους με κομμάτια υφάσματος και τα ρούχα τους.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές αλλά και ακτιβιστές, δέκα παιδιά νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, είτε εξαιτίας εισπνοής δακρυγόνων, είτε λόγω μικροτραυματισμών.

«Προσπαθούσαν να μπουν σε αυτή την παιδική χαρά, η οποία είναι πραγματικά η χαρά τους», δήλωσε ο ακτιβιστής Βονιφάτιο Μουάνγκι που πήρε μέρος στη διαμαρτυρία. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα παιδιά ήταν αρκετά γενναία και γκρέμισαν τον τοίχο», συμπλήρωσε.

Ένα πλήθος ενθουσιασμένων παιδιών επέστρεψε στην περιοχή, χορεύοντας και να συμμετέχοντας σε έναν αυτοσχέδιο αγώνα ποδοσφαίρου.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από μηνύματα οργής πολλών Κενυατών για την υπόθεση. Στο Twitter πολλοί από αυτούς χρησιμοποίησαν την ετικέτα "OccupyPlayGround" .