ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Μη άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ

Ε.Ε.: Μη άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκριναν τη Δευτέρα (19/01) ότι δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι να αρθούν οι κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, παρά τις συμφιλιωτικές προτάσεις τις οποίες έκανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, καθώς η βία κλιμακώθηκε εκ νέου στην Ουκρανία.

Η Μογκερίνι είχε προτείνει σε ένα εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο είχε περιέλθει σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να ξαναρχίσουν να συζητούν με τη Μόσχα για διεθνή θέματα, το εμπόριο και άλλα ζητήματα, στην περίπτωση που κρινόταν ότι η ρωσική κυβέρνηση προωθεί την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ για να τερματιστεί η εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

«Υπό το φως των τρεχόντων γεγονότων στην ανατολική Ουκρανία, ουδείς πρότεινε τη χαλάρωση των κυρώσεων», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Με τις απόπειρες επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν την περασμένη εβδομάδα—το Κίεβο κατηγόρησε τους αντάρτες πως ενέτειναν τις επιθέσεις τους. Μάχες μαίνονταν γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ τη Δευτέρα.

Οι προτάσεις της Μογκερίνι είχαν αντιμετωπιστεί ούτως ή άλλως με δυσπιστία από ορισμένα κράτη της ΕΕ, τα οποία εξέφραζαν την ανησυχία πως το μήνυμα που θα λάμβανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα ήταν πως η ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα τίθεται υπό αμφισβήτηση.

«Δεν νομίζω ότι είμαστε εμείς που θα έπρεπε να σκεφτόμαστε πώς να αναθερμάνουμε τη σχέση. Η Ρωσία θα έπρεπε να σκέφτεται πώς να αναθερμάνει τη σχέση» της με την ΕΕ, δήλωσε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ Λίνας Λινκέβιτσους.

Η Μογκερίνι διέψευσε κατηγορηματικά ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει στροφή 180 μοιρών έναντι της Ρωσίας.
«Δεν υπάρχει καμιά εξομάλυνση, δεν υπάρχει καμιά επιστροφή στις “business as usual” καθ' οιονδήποτε τρόπο. Υπάρχουν σκέψεις για το πώς να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εργαλεία μας, τον ρόλο μας», τόνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ).

Οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία μπορεί να αλλάξουν μόνον εάν και εφόσον οι συμφωνίες του Μινσκ τεθούν σε εφαρμογή και ως προς αυτό «οι πιο πρόσφατες εξελίξεις επί του πεδίου δεν είναι ασφαλώς διόλου ενθαρρυντικές, μάλλον το αντίθετο», διαπίστωσε η Μογκερίνι.

Οι υπουργοί της ΕΕ θα συνεχίσουν τον «στρατηγικό αναστοχασμό» τους σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία ενόψει της συνόδου κορυφής του Μαρτίου.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, που τήρησε πιο συμφιλιωτική στάση, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να ετοιμάσει μια στρατηγική για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία μακροπρόθεσμα. «Το θέμα δεν είναι η όξυνση ή η άμβλυνση των κυρώσεων, το θέμα είναι να απομακρυνθούμε από την αντίδραση και μόνο... νομίζω πως είναι λαθεμένο απλά να αντιδρούμε», ανέφερε ο Κουρτς μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ είναι «σύμφωνοι στο ότι πρέπει να διατηρηθεί η πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία ωσότου συμβάλει να επανέλθει η ειρήνη στην Ουκρανία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

Ο Δανός ΥΠΕΞ Μάρτιν Λίντεγκορντ δήλωσε ότι δεν είναι ώρα να «αρθούν κυρώσεις ή να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο, αλλά (...) πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε πιθανότητα εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση αυτή». Παρόμοια θέση —ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει σε ισχύ τις κυρώσεις της στη Ρωσία— εξέφρασε η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας Μάργκοτ Βάλστρεμ, τασσόμενη πάντως και αυτή υπέρ της κατάρτισης μιας πιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής έναντι της Ρωσίας.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων εξέτασε το ζήτημα αυτό την ημέρα που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την πορεία της ρωσικής οικονομίας λόγω της πτώσης της τιμής του αργού και των δυτικών οικονομικών κυρώσεων: αναμένει πλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά -4,8% φέτος (από -0,2% τον περασμένο Σεπτέμβριο).

Η Μόσχα επίσημα αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά -0,8% το 2015, αν και ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ αναμένει πως η ύφεση ενδέχεται να ξεπεράσει το 4%.

Σχετικές ειδήσεις