ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αεροπορικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία

Νέες αεροπορικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία

Θέσεις και στόχους των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία έπληξαν τα αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως ανακοίνωσε η κοινή στρατιωτική διοίκηση ο συνασπισμός, από χθες Δευτέρα το πρωί μέχρι νωρίτερα σήμερα εξαπέλυσε 10 αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, κυρίως κοντά στην πολιορκημένη πόλη Κομπάνι στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία όπου χτυπήθηκαν αρκετές θέσεις μάχης των ισλαμιστών.

Στο Ιράκ, τα συμμαχικά αεροσκάφη έκαναν εννέα επιδρομές στο Αλ Κάιμ, στο αλ Άσαντ και στη Μοσούλη, ανέφερε η ανακοίνωση. Συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν επίσης θέσεις των Ισλαμιστών κοντά στο Σίντζαρ, το Κιρκούκ και το Ράμαντι, όπου χτυπήθηκαν πέντε μονάδες του Ισλαμικού Κράτους. Οι επιδρομές στο Ιράκ έπληξαν ακόμη θέσεις μάχης των ισλαμιστών, βαριά όπλα και θωρακισμένα οχήματα.

Οι νέες αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος έγιναν την ώρα που οι τζιχαντιστές έδωσαν στη δημοσιότητα μέσω Διαδικτύου ένα βίντεο στο οποίο απειλούν να εκτελέσουν δύο Ιάπωνες ομήρους εάν δεν λάβουν λύτρα ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι τζιχαντιστές έδωσαν στην Ιαπωνία προθεσμία 72 ωρών για να καταβάλει λύτρα, εξαιτίας της «ανόητης» –κατά τη φρασεολογία που χρησιμοποίησαν– βοήθειας που προσφέρει η χώρα στη αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε το Σάββατο υποσχέθηκε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια σε μη στρατιωτική βοήθεια προς τις χώρες που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.

Η Ιαπωνία δεν συμμετέχει στον στρατιωτικό συνασπισμό που διεξάγει την αεροπορική εκστρατεία. Οι χώρες αεροσκάφη των οποίων εκτελούν μαζί με τους αμερικανούς τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ είναι η Αυστραλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Βρετανία. Στην αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία συμμετέχουν το Μπαχρέιν, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σχετικές ειδήσεις