ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ κατηγορούν δύο υπηκόους της Υεμένης για σχέσεις με την Αλ Κάιντα

Οι ΗΠΑ κατηγορούν δύο υπηκόους της Υεμένης για σχέσεις με την Αλ Κάιντα

Δύο υπήκοοι Υεμένης κατηγορούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες για συνομωσία με στόχο τη δολοφονία Αμερικανών στο εξωτερικό, καθώς και για παροχή υλικής υποστήριξης στην Αλ Κάιντα.

Ο Σαντίγκ αλ Αμπάντι και ο Αλί Άλβι συνελήφθησαν στη Σαουδική Αραβία και εκδόθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Άλβι εμφανίστηκε την Κυριακή ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μπρούκλιν ενώ ο δεύτερος κατηγορούμενος αλ Αμπάντι επρόκειτο να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης στη Νέα Υόρκη αργά το βράδυ της Τρίτης.

Οι δύο πολίτες της Υεμένης που είχαν απασχολήσει τις αμερικανικές διωκτικές Αρχές καθώς φέρονται να είχαν εμπλακεί σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2008 είχαν ταξιδέψει το Μάρτιο του ίδιου έτους στο Πακιστάν για να εκπαιδευτούν και να πολεμήσουν με την Αλ Κάιντα, δήλωσαν εισαγγελείς.

Στη σύλληψη των δυο πολιτών της Υεμένης βοήθησε ένας Αμερικανός πολίτης που παλαιότερα είχε ενταχθεί ως μέλος και είχε εκπαιδευτεί από την Αλ Κάιντα. Όπως αναφέρεται στην κατάθεση που έδωσε τον Απρίλιο του 2009 ο χαρακτηριζόμενος και ως συνεργαζόμενος μάρτυρας, ο οποίος ταξίδεψε στο Πακιστάν το 2007 με την πρόθεση να «συμμετάσχει στον ιερό πόλεμο» (τζιχάντ) εναντίον των ΗΠΑ, οι αλ Αμπάντι και Άλβι τον βοήθησαν να ενταχθεί στην Αλ Κάιντα του Πακιστάν.

Ο μάρτυρας, ο οποίος στο παρελθόν είχε ομολογήσει την ενοχή του για την κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό τη δολοφονία Αμερικανών στο εξωτερικό καθώς και για υλική υποστήριξη της Αλ Κάιντα, ισχυρίζεται επίσης ότι μια δεύτερη εμπιστευτική πηγή που ταξίδεψε από τη Σαουδική Αραβία στο Ιράν και στη συνέχεια στο Πακιστάν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με τους δυο κατηγορούμενους από την Υεμένη.

Σχετικές ειδήσεις