ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο Γιατσενιούκ κατηγορεί τους φιλορώσους αντάρτες για την επίθεση

Ουκρανία: Ο Γιατσενιούκ κατηγορεί τους φιλορώσους αντάρτες για την επίθεση

Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε τους φιλορώσους αντάρτες για την αιματηρή επίθεση στο τρόλεϊ και δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να φέρει την ευθύνη για το περιστατικό αυτό.

"Σήμερα, ρώσοι τρομοκράτες διέπραξαν ξανά μια φρικτή ενέργεια κατά της ανθρωπότητας. Η Ρωσία φέρει την ευθύνη γι 'αυτό", δήλωσε σε διάρκεια τελετής για τον εορτασμό της Ημέρας Ενότητας στο Κίεβο.

Σε ανακοίνωσή του, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές για τον βομβαρδισμό της στάσης του τρόλεϊ που σκότωσε 13 πολίτες σήμερα (22/01/2015) το πρωί σε νότια συνοικία του Ντονέτσκ, προπυργίου τους στην ανατολική Ουκρανία.

"Οι τρομοκράτες (όπως αποκαλεί το Κίεβο τους αυτονομιστές) βομβάρδισαν τρόλεϊ στο Ντονέτσκ και σκότωσαν αμάχους. Ο βομβαρδισμός αυτός ενός μέσου μεταφοράς πραγματοποιήθηκε σε συνοικία όπου δεν σημειώνονται συγκρούσεις. Το σημείο όπου το τρόλεϊ χτυπήθηκε απέχει περισσότερο από 15 χλμ. από την περιοχή όπου βρίσκονται οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις (όπως αποκαλούνται τα ουκρανικά στρατεύματα που πολεμούν τους αυτονομιστές). Μέχρι σήμερα, καμία ζημιά δεν είχε καταγραφεί στη συνοικία αυτή. Όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι οι τρομοκράτες πυροβόλησαν εναντίον αυτής της αστικής συγκοινωνίας από κατοικημένες περιοχές της πόλης που ελέγχουν παράνομες ένοπλες ομάδες" (όπως επίσης αποκαλούνται οι αυτονομιστές), επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας.

Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον πολιτών μετά την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στις 14 Ιανουαρίου, βομβαρδισμός φράγματος που τελούσε υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού κοντά στο Βολνοβάκα (35 χλμ. νοτίως του Ντονέτσκ) είχε πλήξει λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 πολίτες. Το Κίεβο και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνταν για τα πυρά.

Ο βομβαρδισμός του τρόλεϊ σημειώνεται μερικές ώρες μετά την έκκληση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για διακοπή των εχθροπραξιών και απόσυρση των βαρέων όπλων.

Σχετικές ειδήσεις