ΚΟΣΜΟΣ

Το Κίεβο κατηγορεί ότι «ρωσικές τρομοκρατικές ομάδες» πέρασαν στην επίθεση

Το Κίεβο κατηγορεί ότι «ρωσικές τρομοκρατικές ομάδες» πέρασαν στην επίθεση

Η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα (23/01/2015) "ρωσικές ομάδες" ότι έχουν περάσει στην επίθεση στις φιλορωσικές ανατολικές περιοχές της χώρας, την επομένη της αποχώρησης του ουκρανικού στρατού από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ έπειτα από πολλούς μήνες μαχών.

"Ρωσικές τρομοκρατικές ομάδες παραβίασαν όλες τις συμφωνίες (...), περνούν στην επίθεση σ' όλη τη γραμμή του μετώπου", δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της φιλορωσικής αυτονομιστικής "Δημοκρατίας" του Ντονέτσκ απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε νέα εκεχειρία με το Κίεβο δηλώνοντας πως οι αντάρτες θα εξαπολύσουν επίθεση σ' όλη την περιφέρεια, ένα μέρος της οποίας ελέγχεται αυτή τη στιγμή από τον ουκρανικό στρατό.
"Δεν θα υπάρξουν πλέον από την πλευρά μας απόπειρες να μιλήσουμε για μια εκεχειρία", με τις ουκρανικές αρχές, δήλωσε ο "πρόεδρος" της αυτοανακηρυχθείσας "Δημοκρατίας" του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Ιντερφάξ και Ρία Νόβοστι. "Θα εξαπολύσουμε επίθεση σ' όλη την περιφέρεια του Ντονέτσκ", πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, από διπλωματικές πηγές έγινε γνωστό πως η ΕΕ θα συζητήσει την Τρίτη την αύξηση της έκτακτης βοήθειάς της προς την Ουκρανία μέχρι τα 2,5 δισεκ. ευρώ, πάνω από το 1,8 εκατ. ευρώ που είχε ήδη προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν την αύξηση του ποσού κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Τα μεσοπρόθεσμα δάνεια θα είναι για φέτος και για την επόμενη χρονιά και πιθανόν να δοθούν σε τρεις ή περισσότερες δόσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σχετικές ειδήσεις