Το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει τη θανατηφόρο ένεση των θανατοποινιτών

Γιάννης Φιλιππάκος Γιάννης Φιλιππάκος

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει τη θανατηφόρο ένεση των θανατοποινιτών

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αποδέχθηκε την έφεση τριών θανατοποινιτών στην Οκλαχόμα και θα εξετάσει το ζήτημα της αμφισβητούμενης θανατηφόρου ένεσης που χορηγείται κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης σε αυτή την πολιτεία του αμερικανικού νότου.

Οι κατάδικοι ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να ακυρώσει τη συνταγματικότητα της θανατηφόρου ένεσης με μιδαζολάμη, ένα βαρβιτουρικό που σε συνδυασμό με άλλες χημικές ουσίες χορηγήθηκε σε τρεις εκτελέσεις θανατοποινιτών προκαλώντας πολύ επώδυνο τρόπο θανάτωσης.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ανέλαβε την υπόθεση» ανέφερε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο δικηγόρος του θανατοποινίτη Ντέιλ Μπέιτς. «Το προϊόν που χρησιμοποιείται στην Οκλαχόμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ακόμη και αν χορηγείται σωστά», πρόσθεσε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, ωστόσο, δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με την ενδεχόμενη αναβολή των ημερομηνιών εκτέλεσης των τριών καταδίκων καθώς ο ένας εξ αυτών αναμένεται να βρεθεί στο θάλαμο εκτέλεσης την προσεχή Πέμπτη. Ο δικηγόρος του είπε ότι θα επιδιώξει την αναστολή της εκτέλεσης καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο θα εκδικάσει την υπόθεση τον Απρίλιο και θα ανακοινώσει την απόφασή του τον Ιούνιο.

Η εκτέλεση του Κλέιτον Λόκετ τον Απρίλιο του 2014 με το αμφισβητούμενο θανατηφόρο μείγμα προκάλεσε κύμα αντιδράσεων. Ο κατάδικος πέθανε με αφόρητους πόνους 43 ολόκληρα λεπτά μετά την έναρξη της έγχυσης. Η μιδαζολάμη χρησιμοποιήθηκε επίσης στο Οχάιο τον Ιανουάριο στην Οκλαχόμα τον Απρίλιο και στην Αριζόνα τον Ιούλιο. Στις τρεις περιπτώσεις, οι θανατοποινίτες εμφάνισαν σημάδια ασφυξίας, πνιγμού και υπέφεραν πολύ πριν καταλήξουν σε χρονικό διάστημα από 26 έως 117 λεπτά μετά τη χορήγηση του μείγματος.

Το 2008, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η μέθοδος θανατηφόρου ένεσης είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, αλλά υπάρχει νομικό κενό καθώς οι περισσότερες πολιτείες δεν χρησιμοποιούν τα εγκεκριμένα χημικά προϊόντα στις εκτελέσεις, λόγω έλλειψης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved