ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σε κατάσταση «ύψιστου συναγερμού» κηρύχθηκε η χώρα

Ουκρανία: Σε κατάσταση «ύψιστου συναγερμού» κηρύχθηκε η χώρα

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ ανακοίνωσε ότι ολόκληρη η χώρα του κηρύχθηκε σε κατάσταση «ύψιστου συναγερμού», εν μέσω έντασης των συγκρούσεων με τους φιλορώσους αποσχιστές στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν κατηγορούσε το Κίεβο ότι δεν επιθυμεί ειρηνική επίλυση της κρίσης στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει εισβάλει και κατέχει τμήμα των ουκρανικών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, ενώ η Μόσχα κατηγορεί τις αρχές της Ουκρανίας ως εθνικιστικές και φιλοναζιστικές, δικαιολογώντας έτσι την πολιτική στήριξη την οποία παρέχει στους αποσχιστές.

Αρνείται ωστόσο σθεναρά ότι ενισχύει στρατιωτικά τους αντάρτες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε χθες να συγκαλέσει ένα έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων, μετά τη νέα επίθεση την οποία εξαπέλυσαν στην ανατολική Ουκρανία οι φιλορώσοι αυτονομιστές με την υποστήριξη της Μόσχας, μετέδωσαν τα Ειδησεογραφικά Πρακτορεία REUTERS και AFP.

«Συγκάλεσα ένα έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την ερχόμενη Πέμπτη για την κατάσταση στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), η Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Αυτή η κλιμάκωση αναπόφευκτα θα προκαλέσει μια σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία», προειδοποίησε η Μογκερίνι. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ενώ επικοινώνησε επίσης με τον επικεφαλής της διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες της σε μια ανακοίνωση.

Πολλές κυβερνήσεις —της Σουηδίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας— ζήτησαν να επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον αυτών που ευθύνονται για την αναζωπύρωση του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία καθώς και σε βάρος του στενού κύκλου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σχετικές ειδήσεις