ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση χάους η Υεμένη – Έκλεισε η πρεσβεία των ΗΠΑ

Σε κατάσταση χάους η Υεμένη – Έκλεισε η πρεσβεία των ΗΠΑ

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σαναά θα παραμείνει κλειστή για το κοινό «μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (26/1) η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Υεμένη, καθώς η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος μετά την παραίτηση ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας της, λόγω των πιέσεων που ασκούσαν οι σιίτες παραστρατιωτικοί.

«Λόγω της πρόσφατης παραίτησης του προέδρου, του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της Υεμένης και των προβλημάτων στον τομέα της ασφάλειας η πρεσβεία δεν είναι σε θέση να παρέχει τις συνηθισμένες προξενικές υπηρεσίες της. Οι δυνατότητές της όσον αφορά την παροχή βοήθειας στους Αμερικανούς πολίτες που αντιμετωπίζουν κάποια επείγουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά περιορισμένες», αναφέρει η πρεσβεία σε μήνυμά της προς τους Αμερικανούς πολίτες.

Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει τη μείωση του προσωπικού της πρεσβείας στη Σαναά.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση του πρόεδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι κατέρρευσε, μετά τη σύγκρουσή της με τους ένοπλους παραστρατιωτικούς Χούτι που φέρεται ότι στηρίζονται από το Ιράν. Η κατάσταση στην Υεμένη παραμένει έκτοτε ρευστή και χαοτική.

Ο Λευκός Οίκος έχει τονίσει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις αρχές της Υεμένης στον αγώνα εναντίον της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και κατά τα φαινόμενα κάποιες από τις επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή διεξάγονται κανονικά. Ντόπιοι αξιωματούχοι ανέφεραν σήμερα ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που πιθανότατα ήταν αμερικανικό, έπληξε ένα αυτοκίνητο στην επαρχία Μαρίμπ σκοτώνοντας τρία ύποπτα μέλη της Αλ Κάιντα.

Σχετικές ειδήσεις