ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αναβλήθηκε η μαστίγωση του μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι

Σαουδική Αραβία: Αναβλήθηκε η μαστίγωση του μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι

Για Τρίτη συνεχή εβδομάδα αναβλήθηκε η μαστίγωση του μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε χίλιες βουρδουλιές για «προσβολή του Ισλάμ», σύμφωνα με τη σύζυγό του.

Η εκτέλεση της ποινής του Μπαντάουι ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου, όταν δέχτηκε τα 50 πρώτα χτυπήματα, όμως οι επόμενες προγραμματισμένες μαστιγώσεις (κάθε Παρασκευή) αναβλήθηκαν για ιατρικούς λόγους.

Η περίπτωσή του έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε όλον τον κόσμο, με τον ΟΗΕ να καταγγέλει την ποινή ως "σκληρή και απάνθρωπη".
"Δεν τον μαστίγωσαν σήμερα" είπε η Ένσαφ Χάινταρ, η οποία έχει καταφύγει στον Καναδά μαζί με τα παιδιά της, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Την περασμένη εβδομάδα η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία και η Χάινταρ είχαν ανακοινώσει ότι η μαστίγωση αναβλήθηκε επειδή οι πληγές του Μπαντάουι από την πρώτη μαστίγωση δεν είχαν επουλωθεί ακόμη.

Την Πέμπτη η σύζυγος του Μπαντάουι είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία της για την υγεία του, καθώς είναι υπερτασικός. "Η κατάσταση της υγείας του Ράιφ είναι κακή και επιδεινώνεται", τόνισε.

Ο Ράιφ Μπαντάουι, που διατηρούσε τον ιστότοπο "Φιλελεύθερο Σαουδαραβικό Δίκτυο" και το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθεροτυπία, κρατείται στις φυλακές από το 2012. Τον περασμένο Νοέμβριο καταδικάστηκε οριστικά σε 1.000 μαστιγώσεις – 50 την εβδομάδα επί 20 εβδομάδες.
Σ
ύμφωνα με τη σύζυγό του, ο Μπαντάουι διώκεται κυρίως επειδή τον Δεκέμβριο του 2010 είχε δηλώσει στο γαλλικό κανάλι France 24 ότι "ένας άθεος έχει το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει (...) και κανείς δεν δικαιούται να του ζητάει τον λογαριασμό για τις απόψεις του".

Ρoή Ειδήσεων