ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Η αστυνομία έσωσε εκατοντάδες παιδιά που ζούσαν σε συνθήκες δουλείας

Ινδία: Η αστυνομία έσωσε εκατοντάδες παιδιά που ζούσαν σε συνθήκες δουλείας

H αστυνομία της Ινδίας διέσωσε εκατοντάδες παιδιά που ζούσαν υπό συνθήκες σκλαβιάς και τα εξαναγκάζονταν να εργάζονται έως και 16 ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που διεξάγονται εδώ και πολλές ημέρες σε καταστήματα στο Χαϊντεραμπάντ (κεντρικά) κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 30 μέλη συμμοριών εμπορίας ανθρώπων, ανακοίνωσε την Παρασκευή (30/1) ένας αξιωματικός της αστυνομίας.

Οι αρχές ανακάλυψαν 120 παιδιά, πολλά εκ των οποίων ήταν άρρωστα, υποσιτισμένα και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, στις έρευνες που διεξήγαγαν σε εμπορικά καταστήματα που πουλούσαν βραχιόλια και άλλα είδη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπαρχηγός της αστυνομίας Β. Σατιαναραγιάνα, αρμόδιος για το νότιο Χαϊντεραμπάντ.

«Έπασχαν από χρόνιες δερματικές ασθένειες και ήταν υποσιτισμένα. Βρίσκονταν εμφανώς σε κατάσταση σοκ», προσέθεσε ο αστυνομικός υπογραμμίζοντας ότι τα παιδιά - σκλάβοι κρατούνταν αιχμάλωτα σε τοποθεσίες όπου επικρατούσαν ελεεινές συνθήκες υγιεινής χωρίς εξαερισμό ενώ τα είχαν εκτεθειμένα σε επιβλαβή αέρια.

Τα παιδιά εξαναγκάζονταν να εργάζονται 16 ώρες την ημέρα χωρίς διάλειμμα και τα απειλούσαν ότι θα τα χτύπαγαν ή ότι δεν θα τα ταΐζουν εάν δεν υπάκουαν στις εντολές τους, συνέχισε ο ίδιος.

Πολλά παιδιά μεταφέρθηκαν το 2014 στο Χαϊντεραμπάντ από το φτωχό κρατίδιο Μπιχάρ (βόρεια) τα οποία τα είχαν πουλήσει οι γονείς τους σε συμμορίες εμπορίας ανθρώπων για ένα ποσό που κυμαινόταν από τις 5.000 έως τις 10.000 ρουπίες (80 ως 160 δολάρια).

Τουλάχιστον 220 παιδιά απελευθερώθηκαν από την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της επιχείρησης που διεξήχθη αφότου οι αρχές έλαβαν πληροφορίες από ακτιβιστές προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών και πληροφοριοδότες.

Ορισμένα παιδιά δεν ήταν μεγαλύτερα από 6 ετών.

Τριάντα ένα ύποπτοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της παιδικής δουλείας, είπε ο υπαρχηγός της αστυνομίας.

Περίπου 4 εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, σε εστιατόρια ή σε εργοστάσια παραγωγής ρούχων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το 2014, όμως οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι η εκτίμηση αυτή είναι μάλλον πολύ χαμηλότερη του πραγματικού αριθμού.

Σχετικές ειδήσεις