ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Δύο δικαστές αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπόθεση Νίσμαν

Αργεντινή: Δύο δικαστές αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπόθεση Νίσμαν

Δύο δικαστές αρνήθηκαν χθες Δευτέρα (02/02/2015) να αναλάβουν τον χειρισμό των καταγγελιών που είχε διατυπώσει ο εισαγγελέας Αλμπέρτο Νίσμαν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός κάτω από ύποπτες συνθήκες, εναντίον της προέδρου της Αργεντινής, Κ. Κρίχνερ για παρεμπόδιση της έρευνας σχετικά με τις συνθήκες της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης το 1994 σε εβραϊκό κοινοτικό κέντρο.

Ο Νίσμαν βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Μπουένος Άιρες με μία σφαίρα στο κεφάλι λίγες μέρες αφού κατηγόρησε την Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ και μέλη της κυβέρνησής της ότι επιδίωξαν να συγκαλύψουν την ανάμειξη του Ιράν στην επίθεση ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της χώρας με την Τεχεράνη και να αποκτήσει το Μπουένος Άιρες πρόσβαση στα ιρανικά πετρέλαια. Το Ιράν διαψεύδει κάθε ανάμειξη στην επίθεση. Ο Νίσμαν είχε καταθέσει τον φάκελο με τις καταγγελίες στον δικαστή Αριέλ Λίχο.

Οι άλλες κατηγορίες για απόπειρα συγκάλυψης αφορούν τον πρώην πρόεδρο Κάρλος Μενέμ, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από το 1989 ως το 1999. Ο Λίχο αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συνδέουν τις κατηγορίες εναντίον της Κίρχνερ και του Μενέμ δεδομένου ότι οι καταγγελίες αφορούν διαφορετικές περιόδους και διαφορετικά άτομα.

Ο δεύτερος δικαστής που κλήθηκε να χειριστεί τις καταγγελίες του Νίσμαν, ο Ντανιέλ Ραφέκας, επίσης αρνήθηκε να αναλάβει την υπόθεση, σύμφωνα με τα κρατικά και τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης της χώρας. Εναπόκειται τώρα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο να ορίσει ποιός θα αναλάβει τον φάκελο με τις καταγγελίες του Νίσμαν, μία υπόθεση την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν "καυτή πατάτα".

Ρoή Ειδήσεων