ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Νέες πιέσεις για λύση της ουκρανικής κρίσης

Γερμανία: Νέες πιέσεις για λύση της ουκρανικής κρίσης

Η Ευρώπη θα ασκήσει πιέσεις για μία λύση κατόπιν διαπραγμάτευσης στην ουκρανική κρίση μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και στους φιλορώσους αυτονομιστές, δήλωσε σήμερα (05/02/2015) ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

"Θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουμε κι άλλη προσπάθεια για τον τερματισμό της βίας. Πρόκειται για μία ευθύνη που πρέπει να αναλάβουμε", είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους έπειτα από συναντήσεις που είχε στην Λετονία, η οποία την περίοδο αυτή έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Ο Στάινμαϊερ δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει αυτή η νέα διπλωματική πρωτοβουλία. Πολλές προσπάθειες διαμεσολάβησης στο παρελθόν έχουν αποτύχει να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα διαρκείας.

Αργότερα σήμερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στην Πολωνία για συνομιλίες σχετικά με την ουκρανική κρίση.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Στάινμάγερ, ο Λετονός ομόλογός του Έντγκαρς Ρίνκεβιτς δήλωσε ότι ενώ η ΕΕ ως σύνολο δεν θα υιοθετήσει κοινή στάση αναφορικά με το ζήτημα του εξοπλισμού των ουκρανικών δυνάμεων, τα κράτη μέλη ξεχωριστά είναι ελεύθερα να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις.

"Η κατάσταση έχει εξελιχθεί τόσο δραματικά ώστε δεν αποκλείω ότι κάποιες χώρες της ΕΕ θα λάβουν τέτοια απόφαση", είπε ο Ρίνκεβιτς και πρόσθεσε ότι "λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της κατάστασης δεν νομίζω ότι θα έχουμε επιχειρήματα για να επικρίνουμε κάποια χώρα μέλος αν ληφθούν τέτοιες αποφάσεις".

Ο Στάινμαϊερ επανέλαβε την αντίθεση της Γερμανίας ως προς τον εξοπλισμό των δυνάμεων του Κιέβου και τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνεισέφερε στη βελτίωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

Σχετικές ειδήσεις