ΚΟΣΜΟΣ

Απώλειες και για τον στρατό του Τσαντ στις μάχες με τη Μπόκο Χαράμ

Απώλειες και για τον στρατό του Τσαντ στις μάχες με τη Μπόκο Χαράμ

Δεν είχε μόνο η Μπόκο Χαράμ απώλειες στις σκληρές μάχες που σημειώθηκαν χθες (Τετάρτη) στην πόλη Φοτοκόλ του Καμερούν, αλλά και ο στρατός του Τσαντ, καθώς 13 ήταν οι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Καμερούνμ, Έντγκαρ Άλεν Μέμπε Νγκο «μετά το πέρας των επιχειρήσεων καταμέτρησης που πραγματοποιήθηκαν στη Φοτοκόλ καταμετρήσαμε δεκατρείς στρατιώτες από το Τσαντ νεκρούς».

Ο Νγκο συμπλήρωσε ότι από τις συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους έξι Καμερουνέζοι στρατιώτες καθώς επίσης και 81 πολίτες.

Οι στρατιώτες από το Τσαντ εξαπέλυσαν την Τρίτη από την Φοτοκόλ μια χερσαία επίθεση στη Νιγηρία και κατέλαβαν τη μεθοριακή πόλη Γκαμπόρου, έπειτα από σφοδρές μάχες από τις οποίες σκοτώθηκαν εννέα στρατιώτες και «περισσότεροι από 200» ισλαμιστές μαχητές, σύμφωνα με μια πηγή του στρατού του Τσαντ.

Χθες, Τετάρτη, η Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσε μια αντεπίθεση εναντίον της Φοτοκόλ και εισήλθε στην πόλη σκοτώνοντας αμάχους μέσα στα σπίτια τους και σε τεμένη, προτού απωθηθεί από τον στρατό του Καμερούν με την υποστήριξη του Τσαντ που πέρασαν τα σύνορα για να τους βοηθήσουν.

Στο μεταξύ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει «με επιμελητειακό και επιχειρησιακό τρόπο» τις αφρικανικές δυνάμεις που συμμετέχουν στη μάχη κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης, παρέχοντάς τους κυρίως καύσιμα και πυρομαχικά, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Οι δυνάμεις του Τσαντ και του Καμερούν εμπλέκονται σε αιματηρές μάχες εναντίον της Μπόκο Χαράμ, τόσο στη Νιγηρία όσο και στο Καμερούν.

«Το Τσαντ, το Καμερούν, η Νιγηρία συντονίζουν τις δυνάμεις τους για να δράσουν εναντίον της Μπόκο Χαράμ», αυτής της «τρομοκρατικής» οργάνωσης, η οποία διαπράττει «φοβερές σφαγές», σημείωσε ο Ολάντ.

«Η Γαλλία υποστηρίζει επιμελητειακά, υποστηρίζει επιχειρησιακά, παρέχοντας καύσιμα και μερικές φορές πυρομαχικά, αυτές τις αφρικάνικες δυνάμεις που μάχονται κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Το Παρίσι, που έχει αναπτύξει περισσότερους από 3.000 στρατιώτες στο Σάχελ στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης Μπαρχάν, πραγματοποιεί αποστολές αναγνώρισης πάνω από τις γειτονικές χώρες της Νιγηρίας για να τους παράσχουν πληροφορίες, είχαν πει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επίσημες γαλλικές πηγές.