ΚΟΣΜΟΣ

Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ για την ανατολική Ευρώπη

Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ για την ανατολική Ευρώπη

Δύναμη ταχείας αντίδρασης και έξι κέντρα διοίκησης στην ανατολική Ευρώπη αποφάσισε να δημιουργήσει το ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (05/02) γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Βρετανία δέχτηκαν να είναι οι πρώτες χώρες που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη δύναμη, την "αιχμή του δόρατος" του ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ο Στόλτενμπεργκ μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας των χωρών-μελών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Η δύναμη θα αποτελείται από 5.000 άνδρες και αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση το 2016.

«Αποφασίσαμε ότι η δύναμη ταχείας αντίδρασης θα αποτελείται από μια χερσαία ταξιαρχία περίπου 5.000 ανδρών» οι οποίοι θα υποστηρίζονται από την αεροπορία, το ναυτικό αλλά και από εδικές δυνάμεις, πρόσθεσε.

«Συμφωνήσαμε να ιδρύσουμε αμέσως έξι πολυεθνικά κέντρα διοίκησης στη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Εάν συμβεί μια νέα κρίση, θα διασφαλίζουν ότι οι εθνικές και οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα είναι σε θέση να δρουν συντονισμένα εξ αρχής.

Αυτά τα κέντρα διοίκησης θα καταστήσουν ευκολότερη την ανάπτυξη της δύναμης ταχείας αντίδρασης και ταυτόχρονα θα στηρίζουν και τον σχεδιασμό της συλλογικής άμυνας και θα βοηθούν στο συντονισμό των στρατιωτικών ασκήσεων», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις