ΚΟΣΜΟΣ

Ιορδανία: Ογκώδης πορεία στη μνήμη του πιλότου – Παρούσα η βασίλισσα Ράνια

Ιορδανία: Ογκώδης πορεία στη μνήμη του πιλότου – Παρούσα η βασίλισσα Ράνια

Μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που πραγματοποίησαν πορεία στο Αμάν, ζητώντας από το βασιλιά της χώρας την εντατικοποίηση των αεροπορικών επιδρομών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ήταν και η βασίλισσα της Ιορδανίας, Ράνια.

Μετά την εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το τέμενος αλ Χουσέινι στο κέντρο του Αμάν κρατώντας ιορδανικές σημαίες και φωτογραφίες του πιλότου, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε από το ΙΚ τον Δεκέμβριο στη Συρία όταν κατέπεσε το αεροπλάνο του και πριν τρεις ημέρες κάηκε ζωντανός από τους ισλαμιστές. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Θάνατος στο Ντάες», το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ.

«Είμαστε όλοι Μάαζ», «Είμαστε όλοι η Ιορδανία», «Ναι στην τιμωρία, ναι στην εξάλειψη της τρομοκρατίας», έγραφαν μερικά από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν εκδίκηση για την εκτέλεση του Μάαζ Αλ Κασάσμπεχ.

Φορώντας ένα λευκό ζιβάγκο και μαύρο σακάκι, η βασίλισσα Ράνια με μια καρό κόκκινη και λευκή κεφίγια, την παραδοσιακή μαντίλα των Αράβων και των Παλαιστινίων, στους ώμους συμμετείχε στη διαδήλωση. Κρατούσε επίσης και μια φωτογραφία του πιλότου.

«Ο Μάαζ πέθανε υπερασπιζόμενος την πατρίδα και την πίστη του, υπερασπιζόμενους τον κοινό μας ανθρωπισμό. Είμαστε ενωμένοι στη λύπη μας και την υπερηφάνεια μας για τον γενναία μας μάρτυρα», είπε η βασίλισσα Ράνια.

«Η Ιορδανία είναι ενωμένη στην αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει αυτή την ιδεολογία του τρόμου και της υπερβολικής βίας», πρόσθεσε.
Πολλοί Ιορδανοί είχαν αντιταχθεί στην εμπλοκή της χώρας τους στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ εξαιτίας του φόβου των αντιποίνων. Όμως η εκτέλεση του πιλότου, που είχε πρόσφατα παντρευτεί και προερχόταν από μια πλούσια φυλή της Ιορδανίας, έχει αυξήσει την υποστήριξη σε αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Θυσιάζουμε τις ψυχές μας για εσένα, Μεγαλειότατε», φώναζαν κάποιοι από τους διαδηλωτές, ενώ μια ομάδα ανθρώπων που κατάγονται από τις βόρειες περιοχές της Ιορδανίας όπου ζουν πολλοί Βεδουίνοι κρατούσαν ένα πανό που έγραφε: «Όλος ο λαός της Ιορδανίας είναι στο πλευρό σου, Μεγαλειότατε».

Σε εκατοντάδες τεμένη της χώρας οι πιστοί προσευχήθηκαν στη μνήμη του πιλότου.

Εν τω μεταξύ, η παλαίμαχη αγωνίστρια της παλαιστινιακής αντίστασης Λέιλα Χάλεντ καταδίκασε σήμερα το θάνατο του ιορδανού πιλότου Μάαζ αλ-Κασάσμπεχ στα χέρια της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, καταγγέλλοντας μια πράξη "τρομοκρατίας".

"Καταγγέλλουμε σε όλους τους τόνους (...) αυτούς που τον έκαψαν. Είναι ίδιοι με τους Ισραηλινούς που έκαψαν τον Μοχάμεντ Αμπού Χντέιρ στην Ιερουσαλήμ (τον Ιούλιο του 2014), τους ναζί, τους φασίστες που δεν έχουν έλεος για την ανθρώπινη ζωή", δήλωσε η Λέιλα Χάλεντ, όταν ερωτήθηκε σχετικά κατά την άφιξή της στη Νότια Αφρική για μια 15ήμερη εκστρατεία υπέρ ενός μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ.

Σχετικές ειδήσεις