ΚΟΣΜΟΣ

Η Μπόκο Χαράμ διαθέτει χιλιάδες σκληροπυρηνικούς μαχητές

Η Μπόκο Χαράμ διαθέτει χιλιάδες σκληροπυρηνικούς μαχητές

Περίπου 4000 έως 6000 σκληροπυρηνικούς μαχητές διαθέτει η ακραία ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ η οποία δρα στη βορειοανατολική Νιγηρία, ανέφεραν την Παρασκευή (06/02), Αμερικανοί αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών.

Κατά την εκτίμηση τους η δράση της οργάνωσης δεν αποτελεί μείζονα απειλή για τα κοιτάσματα πετρελαίου της Νιγηρίας. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, πιστεύουν επίσης ότι οι τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ εξακολουθούν να κρατούν τις 300 μαθήτριες που απήγαγαν πέρυσι αλλά τις έχουν διασκορπίσει σε πολλαπλές θέσεις.

Η Μπόκο Χαράμ έχει εξεγερθεί στη βορειοανατολική Νιγηρία τα τελευταία πέντε χρόνια εκτελώντας ακραίες πράξεις βίας όπως σφαγές και απαγωγές χιλιάδων αμάχων καθώς και λεηλασίες στις περιουσίες κυρίως απομακρυσμένων περιοχών της βορειοανατολικής Νιγηρίας αλλά και γειτονικών της κρατών.

Αντιστέκονται οι γύρω περιοχές

Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ διαθέτει χρήματα και μεγάλες ποσότητες όπλων που έχει συγκεντρώσει στη διάρκεια των επιχειρήσεων και της προέλασής της, αλλά μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την ισχυρή αντίσταση των γειτονικών χωρών της Νιγηρίας, ανακοίνωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τα οικονομικά της Μπόκο Χαράμ είναι σε άνθηση μετά τις κλοπές που έχει διαπράξει σε τράπεζες, τα λύτρα που έχει πάρει από απαγωγές και οι τζιχαντιστές πολεμούν επί "ίσοις όροις" με τον στρατό της Νιγηρίας χάρη στο οπλοστάσιό τους, τόνισαν οι ίδιοι αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στη διάρκεια συνάντησής τους με δημοσιογράφους.
Ωστόσο οι ικανότητες των ισλαμιστών μπορεί σύντομα να φτάσουν τα όρια τους απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις του Τσαντ, του Νίγηρα και του Καμερούν.

Τη Δευτέρα, το κοινοβούλιο του Νίγηρα αναμένεται να εγκρίνει την αποστολή στρατευμάτων του στη Νιγηρία για την καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ, που θα πολεμήσουν τους εξτρεμιστές μαζί με τα στρατεύματα του Τσαντ και του Καμερούν.

Η στρατιωτική επέμβαση των γειτονικών χωρών της Νιγηρίας "μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα προς μια θετική κατεύθυνση", διαβεβαίωσε ένας από τους Αμερικανούς πράκτορες.

Παράλληλα η Μπόκο Χαράμ πραγματοποίησε για πρώτη φορά χθες αιματηρές επιθέσεις στον Νίγηρα, εναντίον δύο πόλεων που συνορεύουν με τη Νιγηρία. Περισσότεροι από εκατό ισλαμιστές, τέσσερις στρατιώτες και ένας πολίτης σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Νίγηρα Μαχαμάντου Καρίντζο.

Πριν η ένοπλη δράση απειλήσει την ευρύτερη περιφέρεια, η Μπόκο Χαράμ έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 13.000 ανθρώπων από το 2009, ενώ ελέγχει μεγάλες περιοχές της βορειοανατολικής Νιγηρίας.

Παρά τα βίαια αυτά επεισόδια, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τάχθηκε χθες υπέρ της διεξαγωγής των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις 14 Φεβρουαρίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Η εκλογική επιτροπή της Νιγηρίας αναμένεται να αποφανθεί σήμερα για μια πιθανή αναβολή των εκλογών.

Σκοτώθηκαν 109 μαχητές της οργάνωσης

Τουλάχιστον 109 μαχητές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, 4 στελέχη του στρατού του Νίγηρα και ένας πολίτης σκοτώθηκαν σήμερα στη διάρκεια της πρώτης ευρείας κλίμακας επίθεσης που εξαπέλυσε η νιγηριανή ισλαμιστική οργάνωση στο Νίγηρα σήμερα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μαχαμάντου Καρίντζο.

Οι επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Μπόσο και Ντίφα, στο νότιο Νίγηρα, στα σύνορα με τη Νιγηρία είχαν επιπλέον ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 17 ανθρώπων στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας του Νίγηρα, ενώ αγνοείται η τύχη 2 στρατιωτικών, επισήμανε ο υπουργός σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση.

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί κανένας απολογισμός σχετικά με τα στρατεύματα από το Τσαντ, που «παρείχαν υποστήριξη» στους στρατιώτες του Νίγηρα προκειμένου να «εξουδετερώσουν τους επιτιθέμενους που είχαν καταφέρει να διεισδύσουν» στο Μπόσο, σύμφωνα με τον Μοχαμάντου Καρίντζο.

Ο διοικητής των δυνάμεων του Τσαντ που έχουν αναπτυχθεί στο Νίγηρα εναντίον της Μπόκο Χαράμ, ο στρατηγός Γιάγια Νταούντ, τραυματίστηκε από τα πυρά στο Μπόσο, σύμφωνα με μία πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Τσαντ.

Στη Ντίφα, οι δυνάμεις ασφαλείας του Νίγηρα «εμπόδισαν την προέλαση των επιτιθέμενων» στο επίπεδο μιας γέφυρας και τους «απώθησαν προκαλώντας τους βαριές απώλειες» συνέχισε ο υπουργός.

«Στην παρούσα φάση, επικρατεί ηρεμία στις δύο περιοχές. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη» διαβεβαίωσε ο Καρίντζο, που προσέθεσε ότι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» βρίσκονται «σε εξέλιξη».

«Σποραδικά πυρά» αντηχούσαν απόψε στα περίχωρα του Μπόσο, είπε ένα μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σχετικές ειδήσεις