ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Έκρηξη βόμβας έξω από το κυβερνητικό μέγαρο

Υεμένη: Έκρηξη βόμβας έξω από το κυβερνητικό μέγαρο

Επίθεση στο κυβερνητικό μέγαρο στη Σανάα της Υεμένης σημειώθηκε το Σάββατο (07/02), όπου άγνωστοι τοποθέτησαν βόμβα από την έκρηξη της οποίας τραυματίστηκαν τρεις σιίτες παραστρατιωτικοί.

Η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου και την επίσημη ανάληψη της εξουσίας από τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Στην πρώην κατοικία του πρωθυπουργού της Υεμένης, ο οποίος έχει παραιτηθεί, μένει τώρα ο Μοχάμεντ αλ-Χούτι, ανώτατος αξιωματούχος της στρατιωτικής πτέρυγας του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος, οι ένοπλοι μαχητές του οποίου έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της Υεμένης.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη, ωστόσο σουνίτες μαχητές της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί με τους Χούτι, που αυξάνουν συνεχώς την ισχύ τους, προκαλώντας φόβους για το ξέσπασμα ενός ολοκληρωτικού σεκταριστικού πολέμου.

Διαδηλώσεις κατά των Χούτι-Ενστάσεις από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε τρεις πόλεις της κεντρικής Υεμένης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάληψη της εξουσίας από τους Χούτι. Ένοπλοι Χούτι διέλυσαν συγκέντρωση δεκάδων ακτιβιστών κοντά στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας πυροβολώντας στον αέρα.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον των Χούτι αποκαλώντας τις ενέργειές τους «πραξικόπημα» και απαίτησαν την αποχώρηση των δυνάμεών τους από τις κυριότερες πόλεις.

Οι Χούτι εισήλθαν στη Σαναά τον Σεπτέμβριο και άρχισαν να επεκτείνουν τον έλεγχό τους και σε άλλες πόλεις της νότιας και δυτικής Υεμένης. Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις ένοπλοι Χούτι ανέλαβαν σημεία ελέγχου γύρω από σημαντικά κυβερνητικά κτήρια.

Τέσσερις Χούτι σκοτώθηκαν σε επίθεση που φέρεται να εξαπέλυσε η AQAP στη νότια επαρχία αλ-Μπάιντα, χθες, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις συγκρούστηκαν σήμερα με μέλη φυλών και μαχητές της AQAP σε μία γειτονική περιοχή.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), εξάλλου, χαρακτήρισε "πραξικόπημα" τη διάλυση του κοινοβουλίου της Υεμένης και την ανάληψη της εξουσίας από μία ένοπλη σιιτική ομάδα, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ.

«Αυτό το πραξικόπημα των Χούτι είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση την οποία απορρίπτουμε και η οποία είναι απαράδεκτη.
Αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα του πλουραλισμού και της συνύπαρξης που έχει γνωρίσει η Υεμένη», φέρεται να υποστηρίζει το GCC, το οποίο αποτελείται από το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σχετικές ειδήσεις