ΚΟΣΜΟΣ

Στρατιωτική υποστήριξη από τους συμμάχους ζητά ο Ποροσένκο

Στρατιωτική υποστήριξη από τους συμμάχους ζητά ο Ποροσένκο

Την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη των εντός και εκτός Ευρώπης συμμάχων της χώρας του, ζήτησε ο Πέτρο Ποροσένκο προκειμένου να αναχαιτίσει τους αυτονομιστές και να επιλύσει την κρίση που μαστίζει την ανατολική Ουκρανία.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη έκκκληση στη διάρκεια της διάσκεψης για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο, ο Ποροσένκο σήκωσε ψηλά κόκκινα διαβατήρια Ρώσων στρατιωτών τα οποία ισχυρίστηκαν ότι βρέθηκαν σε ουκρανικό έδαφος και δήλωσε πως είναι «οι καλύτερες αποδείξεις για την παρουσία ξένων στρατιωτών στη χώρα».

«Ρωσικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, πολλαπλοί εκτοξευτήρες ρουκετών και πυρομαχικά αφθονούν στα σύνορα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Ρωσικά άρματα μάχης γεμάτα πυρομαχικά σκοτώνουν τους στρατιώτες μου, σκοτώνουν αμάχους.

Ο γείτονάς μας παραβίασε το διεθνές δίκαιο και προσάρτησε ένα τμήμα της επικράτειάς μας. Σήμερα ένας πρώην στρατηγικός εταίρος έχει εξαπολύσει έναν κρυφό πόεμο εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους», τόνισε ο Ποροσένκο και συνέχισε:

«Το ουκρανικό ζήτημα δεν θα επιλυθεί όσο... ο λάος και οι πολιτικοί στην Ευρώπη και σ' ολόκληρο τον κόσμο δεν παρέχουν σταθερή πρακτική στήριξη στην ανεξαρτησία των Ουκρανών. Ανεξαρτησία πολιτική, οικονομική, αλλά και στρατιωτική.

Είμαστε ένα ανεξάρτητο έθνος και έχουμε δικαίωμα να υπερασπισθούμε το λαό μας. Στη διάρκεια της επίθεσης αποδείξαμε πως είμαστε υπεύθυνοι και δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον αμυντικό εξοπλισμό για επίθεση.

Έχουμε ανάγκη από πολύ απλά πράγματα, μια κατάπαυση του πυρός».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας:

«Μπορεί κανείς να φανταστεί πως στον 21ο αιώνα κάποιος στην Ευρώπη μπορεί να εναντιώνεται σ'ένα τέτοιο μέτρο; Μόνο η συμφωνία του Μινσκ μπορεί να αποτελέσει το μέσο για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση».

Σχετικές ειδήσεις