ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Αυτήν την εβδομάδα η δίκη των δημοσιογράφων του Al Jazeera

Αίγυπτος: Αυτήν την εβδομάδα η δίκη των δημοσιογράφων του Al Jazeera

Την 12η Φεβρουαρίου όρισαν οι αιγυπτιακές αρχές ως ημερομηνία έναρξης της νέας δίκης των δύο δημοσιογράφων του Αλ Τζαζίρα που κρατούνται στις αιγυπτιακές φυλακές, κατηγορούμενοι πως βοήθησαν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

"Η ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 12 Φεβρουαρίου 2015. Είναι η νέα ακροαματική διαδικασία για την επανάληψη της δίκης", δήλωσε ο Μοστάφα Νάγκι, δικηγόρος του αιγύπτιου δημοσιογράφου Μπάχερ Μοχάμεντ.

Ο Μοχάμεντ, μαζί με τον αυστραλιανό Πίτερ Γκρέστε και τον καναδο-αιγύπτιο Μοχάμεντ Φάχμι, καταδικάστηκαν πέρυσι σε ποινές κάθειρξης επτά έως δέκα χρόνων με κατηγορίες που περιελάμβαναν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων για να βοηθήσουν μία τρομοκρατική οργάνωση – μία αναφορά στην εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Πριν από ένα μήνα ένα δικαστήριο διέταξε τη διεξαγωγή νέας δίκης.

Ο Γκρέστε αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη Κυριακή και απελάθηκε αφού πέρασε 400 ημέρες σε φυλακή του Καΐρου.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν δηλώσει πως ο Φάχμι θα μπορούσε να αφεθεί σύντομα ελεύθερος και να απελαθεί στον Καναδά, όμως η αρραβωνιαστικιά του δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερς πως δεν έχει πληροφορίες για ενδεχόμενη αποφυλάκισή του.

Οι αιγυπτιακές αρχές κατηγορούν το Αλ Τζαζίρα, που έχει την έδρα του στο Κατάρ, ότι αποτελεί φερέφωνο της Αδελφότητας – το κίνημα το οποίο απομάκρυνε από την εξουσία ο στρατός το 2013. Το Αλ Τζαζίρα αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς.

Οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2013. Υποστηρίζουν πως έκαναν τη δουλειά τους. Η φυλάκισή τους ενίσχυσε την άποψη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση υποχωρεί στον σεβασμό ελευθεριών που αποκτήθηκαν μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε την απολυταρχική διακυβέρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ.