ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: 14 νεκροί σε συγκρούσεις οπαδών με την αστυνομία

Αίγυπτος: 14 νεκροί σε συγκρούσεις οπαδών με την αστυνομία

Τουλάχιστον 14 Aιγύπτιοι οπαδοί σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (8/2) σε συγκρούσεις που ξέσπασαν, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας τούς εμπόδισαν να μπουν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στη Ζάμαλεκ και την Ενμπί, ο οποίος επρόκειτο να είναι η πρώτη από το 2012 συνάντηση του αιγυπιακού πρωταθλήματος που θα διεξαγόταν ενώπιον κοινού.

Ένας γιατρός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως στο νοσοκομείο του, το οποίο βρίσκεται στο ανατολικό Κάιρο, μεταφέρθηκαν 14 νεκροί και οκτώ τραυματίες.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν πριν από το ματς μπροστά από το γήπεδο στο βορειοανατολικό Κάιρο, όταν οι οπαδοί της Ζάμαλεκ επιχείρησαν να εισέλθουν δια της βίας.

Η προγραμματισμένη συνάντηση με την ομάδα Ενμπί επρόκειτο να διεξαχθεί ενώπιον κοινού, όχι κεκλεισμένων των θυρών, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ματς στην Αίγυπτο, μετά τις φονικές συγκρούσεις που είχαν σημειωθεί το 2012 σ' ένα γήπεδο του Πορτ-Σάιντ.

Παρόλα αυτά, το υπουργείο Εσωτερικών περιόρισε σε 10.000 τον αριθμό των οπαδών που θα επέτρεπε να μπουν μέσα στη γήπεδο και τα εισιτήρια γρήγορα έτσι εξαντλήθηκαν.

«Οπαδοί μέλη της οργάνωσης Ultra White Knight που δεν είχαν εισιτήριο επιχείρησαν να μπουν δια τις βίας για να παρακολουθήσουν το ματς», ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσουν, ενώ οι οπαδοί έριξαν πυροτεχνήματα, σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες. Η συνάντηση ξεκίνησε τελικά με καθυστέρηση μισής ώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο οι αιγυπτιακές αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν σε περιορισμένο αριθμό θεατών να παρακολουθούν ορισμένα ματς του πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας.

Και αυτό γιατί, το Φεβρουάριο του 2012 στο Πορτ-Σάιντ, στο τέλος μιας «συνάντησης» στην οποία η τοπική ομάδα Αλ-Μάσρι είχε νικήσει τη διάσημη Αλ-Άχλι του Καΐρου, οπαδοί της γηπεδούχου είχαν επιτεθεί σε οπαδούς της αντίπαλης ομάδας, με αποτέλεσμα τα βίαια επεισόδια να στοιχίσουν τη ζωή σε 74 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν σε εκατοντάδες.

Σχετικές ειδήσεις