ΚΟΣΜΟΣ

Νέος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες

Νέος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες

Συνεχίζεται, σήμερα (09/02/2015), στις Βρυξέλλες μετά από διακοπή 10 μηνών ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, με τη διαμεσολάβηση, για πρώτη φορά, της νέας επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Επίσης, για πρώτη φορά, επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών είναι οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο νέος πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα.

Η συνέχιση του διαλόγου πραγματοποιείται σε κλίμα επιδείνωσης των σχέσεων των δύο πλευρών, λόγω της απόφασης του πρωθυπουργού του Κοσόβου να αντικαταστήσει τον Σέρβο υπουργό για την Επιστροφή των Προσφύγων και τις Κοινότητες, Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς, κάτι που σύμφωνα με τη θέση του Βελιγραδίου καθιστά άσκοπη τη συμμετοχή του πολιτικού κόμματος των Σέρβων του Κοσόβου "Σερβική Λίστα" στην κυβέρνηση.

Το Βελιγράδι, επίσης, διεμήνυσε ότι η μονομερής κίνηση θα δυσκολέψει τη συνέχιση του διαλόγου και ότι η παραμονή της "Σερβικής Λίστας" στην κυβέρνηση του Κοσόβου και ως εκ τούτου η σταθερότητα των θεσμών του Κοσόβου εξαρτάται από την εκτίμηση της κατάστασης, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Ο τελευταίος γύρος του διαλόγου διεξήχθη στις 31 Μαρτίου του 2014, υπό την αιγίδα της πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον και ακολούθησε διακοπή, λόγω θεσμικού κενού στην Πρίστινα και της καθυστέρησης στη συγκρότηση κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Στη σημερινή συνάντηση θα εξεταστεί η πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα στη διαδικασία της εξομάλυνσης των σχέσεων.

Αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν το σύστημα δικαιοσύνης και η συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων, με το το Βελιγράδι να αναγγέλλει ότι θα θέσει και το ζήτημα της σερβικής περιουσίας στο Κόσοβο, συμπεριλαμβανομένου και του συμπλέγματος ορυχείων "Τρέπτσα".

Η αρμόδια για το διάλογο με το Βελιγράδι υπουργός του Κοσόβου, Εντίτα Ταχίρι ανήγγειλε ότι η Πρίστινα ενδιαφέρεται να εξεταστεί και το θέμα του κωδικού κλήσης για το Κόσοβο καθώς και η ίδρυση του δικαστηρίου στο βόρειο Κόσοβο.

Την περίοδο που δεν διεξαγόταν διάλογος, από την Ευρωπαϊκή Ένωση έφθαναν προειδοποιήσεις ότι η συμφωνία των Βρυξελλών πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τέλους, ώστε το Βελιγράδι να προχωρήσει στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή να ανοίξουν τα πρώτα διαπραγματευτικά κεφάλαια.
Το Βελιγράδι επέμεινε ο διάλογος να συνεχιστεί και τα συμφωνηθέντα να υλοποιηθούν - ειδικά η συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, αλλά δεν υπήρχε ο κατάλληλος εταίρος από την πλευρά της Πρίστινας, καθώς ο νέος πρωθυπουργός του Κοσόβου ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.